Technologie  Lidé  Deloitte živě 

Ve startupech chtějí pracovat hlavně lidé, kteří chtějí něco změnit, říká Filip Mikschik, zakladatel StartupJobs.com

Ze začátku vlastně nemělo jít ani tak o firmu, ale spíše o jednorázový projekt, který měl lidi vyburcovat k tomu, aby nehledali práci jen ve velkých firmách, ale aby to zkusili právě ve startupech. Po šesti letech portál StartupJobs.com zprostředkoval práci pro 8000 lidí, nejčastěji pro firmy z oblasti startupů, e-commerce a online světa. Poznejte osmnáctou nejrychleji rostoucí technologickou firmu ve středoevropském regionu.

Vznikli jako protipól ke zprostředkovatelům práce ve velkých korporacích. Toho se řídí i nadále, spolupracují s menšími společnostmi, ty s tisícovkami zaměstnanců to musí zkusit jinde. Je to logické, jinak by portál Startupjobs.com přišel o punc startupového hledače práce. Zkouší to také v zahraničí, na začátku roku 2018 vstoupili do Polska. „Máme tam první desítky úspěšně zaměstnaných startupistů a plánujeme spouštět další nové trhy,“ říká Filip Mikschik, zakladatel a CEO společnosti StartupJobs.com. Letos se firma do žebříčku Deloitte Technology Fast 50 přihlásila vůbec poprvé a hned se mezi padesátkou nejrychleji rostoucích technologických firem umístila na skvělém 18. místě.

Filipe, kdo chce ve startupech pracovat? Hlavně lidé, co chtějí něco změnit a vidět svou práci za sebou. Nebojí se přijmout výzvu a poprat se s ní. Jde zkrátka o ty, kteří chtějí dělat něco smysluplného, posouvat věci, nebojí se jít do rizika. A samozřejmě na druhé straně mají něco, co mohou startupu nabídnout.

Co startupová scéna dala pracovnímu trhu? Spoustu odvážných lidí, kteří si vyzkoušeli, jaké je to, když pracujete na vlastním projektu a snažíte se něco vybudovat. A ať se jim to podařilo, nebo ne, tak jejich zkušenosti zůstávají na trhu. Ze začátku byly startupy hodně o partě nadšenců z vysoké školy, kteří se snažili něco vytvořit. Nyní se i díky léty nabraným zkušenostem více profesionalizují, získávají i větší investice, rostou rychleji, velké firmy se od nich inspirují. A častěji jsou jejich zakladatelé věkově blíže čtyřicítce než dvacítce.

Jakými změnami trh prochází? Už nemůžeme říci, že korporace jsou jen rigidní firmy, které řídí velká tabulka. Spousta z nich se snaží po vzoru startupů inovovat, získávat podobné lidi z trhu a zkoušet nové věci. Startupová scéna naproti tomu vyzrává a nejde ani tak o věk, ale o celý přístup ke startupům. Z pohledu pracovního trhu roste počet lidí, kteří si vyzkoušeli trochu ze světa startupů i korporací, mají srovnání, nebojí se mezi oběma světy plynule přecházet a šířit zkušenosti oběma směry.

5 věcí, které musíte mít, pokud chcete pracovat ve startupu

  1. Flexibilní, kreativní osoba, která chce vidět jasné výsledky své práce
  2. Nebojíte se přijmout výzvu, i když zadání nemusí být jasné
  3. Dokážete pružně reagovat na změnu, chcete dělat věci, které mají smysl
  4. Nevadí vám příležitostný chaos, obejdete se bez pravidelných instrukcí
  5. Neustále vymýšlíte nové věci, zkoušíte je a zlepšujete

Jaké další firmy se do 19. ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50 přihlásily?  Nenechte si ujít náš Fast 50 speciál, který shrnuje ty nejdůležitější momenty soutěže z roku 2018.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right