Deloitte živě 

Mzdy ve 4. čtvrtletí 2018: Pomaleji, ale stále svižně

Loňský rok byl na trhu práce ve znamení nedostatku pracovních sil. Přes narůstající hrozby v globální ekonomice se domácímu hospodářství dařilo, všechna odvětví zaznamenala solidní růst výroby a tržeb a poptávka po pracovních silách výrazně převyšovala volné pracovní síly. Odezva v podobě rychlého růstu mezd je zcela logická. Ve srovnání s předchozími kvartály ovšem dynamika mezd viditelně zvolnila.

Průměrná hrubá mzda se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,9 procenta na 33 840 korun měsíčně. Po zohlednění inflace se průměrná mzda reálně zvýšila o 4,7 procenta. Nejrychleji rostly mzdy v restauracích a hotelech (+8,0 procent), nejpomaleji rostly mzdy horníků (+3,7 procenta).

Nejvyšší mzdy brali ICT odborníci a zaměstnanci bank a pojišťoven. Naopak nejnižší mzdy se platí v pohostinství a ubytování. Po předchozí sérii zvyšování mezd se zmírnilo tempo růstu mezd ve veřejném sektoru.

Mzdy i nadále rostou výrazně rychleji než produktivita práce, jednotkové mzdové náklady se zvyšují a cenová konkurenceschopnost klesá. Přestože nominální kurz koruny stagnuje, reálný kurz beroucí v potaz vývoj mezd a produktivity posiluje.

V letošním roce budou patrně doznívat tlaky na rychlý růst mezd, nicméně firmy jsou si vědomy rizik vnějšího ekonomického vývoje. Německá ekonomika výrazně zpomalila a prognózy pro letošní rok klesly na velmi nízké hodnoty. Nevyřešeným otazníkem je Brexit a nevyzpytatelné následky může přinést vyostření obchodních válek. Známek zpomalování české ekonomiky přibývá. Průměrná mzda by se měla letos zvýšit o 6-7 procent, reálně zhruba o 4 procenta.

Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right