Deloitte živě 

Auditní inventury nejsou jen o počítání. Dostanou vás na místa, kam se běžně nemáte šanci podívat

Inventury. Pro auditory jedna z hlavních náplní jejich práce. Že to nezní moc záživně? Inu, jak se to vezme. Podívali jste někdy na operační sál, aniž by vás čekal chirurgický zákrok? Viděli jste někdy na vlastní oči bankovky obarvené bezpečnostní barvou? To auditoři ano. Při své práci se totiž dostávají na místa, o kterých se běžným „smrtelníkům“ ani nesní. Přečtěte si o netradičních inventurách, které našim auditorům přinesly nezapomenutelné zážitky a zkušenosti.

Kde inventura probíhala? Ve společnosti, která se zabývá biomedicínskými technologiemi a nabízí vybavení pro diagnostiku, léčbu a terapeutickou podporu v oblastech řízení srdečního rytmu, elektrofyziologie a vaskulární intervence. Firma nabízí různé produkty, např. kardiostimulátory, elektrody, defibrilátory, diagnostické katétry, srdeční monitory a další monitorovací a programovací zařízení pro řízení srdečního rytmu.

„Inventura jako taková probíhala běžným způsobem. Před inventurou jsem obdržel registr zásob, ze kterého jsem si vybral vzorky pro fyzickou kontrolu. První část proběhla v kanceláři a ve skladu v kanceláři. V té druhé to už začalo být zajímavější. Část skladu se totiž nachází v nemocnicích, přímo na nemocničních sálech. V mém případě se jednalo o sklad na klinice kardiovaskulární chirurgie, který se nacházel přímo na jednom z operačních sálů.

Do těchto míst je vstup přísně kontrolován, aby bylo zabráněno jakékoli kontaminaci, tudíž jsem se musel obléci do provizorního lékařského obleku, který se skládal z celotělového obleku (kromě obličeje) a návleků na hlavu i boty.

V průběhu inventury jsem kontroloval množství výše zmíněných produktů, přičemž v jeden okamžik nastal zajímavý moment, kdy byla u jednoho z produktů zjištěna odchylka od stavu v registru. Vše se naštěstí ihned vysvětlilo. Odchylka byla způsobena operací na daném sále, která předcházela mé návštěvě. Od lékařů jsem následně obdržel sériová čísla při operaci využitých stimulačních elektrod s poznámkou, že mi fyzicky produkty již neukážou, jelikož nemohou pacienta znovu ‚otevřít‘.“

Auditor… je jako finanční detektiv. Rozplétá příběhy. Hledá za čísly další a další linky. Potvrzuje správnost vyšetřování. Dostane se na místa, kam každý přístup nemá. Rozplétejte s námi. Kariéra v auditu začíná na jsmedeloitte.cz.

Kde inventura probíhala? V bezpečnostní agentuře, která se specializuje na služby ohledně přepravy, zpracování, obsluhy a bezpečné držby hotovosti a cenin a která obsluhuje zákazníkovy pobočky, bankomaty či jiná zařízení, kde se stará o dodávání hotovosti a její případný sběr či uchovávání.

„Inventura se konala na Silvestra, kdy se svážela hotovost od klientů do centrály společnosti. Vzhledem k tomu, že předmětem inventury byl vysoký obnos peněz, provázela inventuru přísná bezpečnostní opatření. Již měsíc před inventurou jsem se musel u vedení firmy prostřednictvím formuláře zaregistrovat a prokázat se občanským průkazem. V den inventury bylo zapotřebí dostavit se s dostatečným předstihem, abych mohl projít celým bezpečnostním procesem. Ten zahrnoval následující kroky: ověření totožnosti na místě, kontrola na kameru, dálkové povolení před samotným vstupem do počítací místnosti a nakonec ještě povolení vstupu do místnosti, neboť dveře do počítací místnosti se otevírají pouze zevnitř.

Inventura spočívala v počítání bankovek a mincí společně s klientem. Na bankovky se používají automatické počítačky, mince se zase balí do balíčků, které se následně počítají. Inventura je časově náročná, protože se čeká, až se sveze veškerá hotovost od klientů.

Z této inventury si odnáším i zážitek, na který asi nikdy nezapomenu. Když se zaměstnanci firmy snažili otevřít kufřík s penězi, abychom je mohli spočítat, kufr bouchl a obarvil bankovky uvnitř. Jednalo se o chybu zařízení, která se následně řešila i s výrobcem kufříku. Podobná událost se během posledních 10 let v Česku nestala. Peníze byly značně poškozeny, některé dokonce „rozežrány“, a nebylo lehké je identifikovat. Tyto  peníze pak byly pečlivě zaznamenány a vráceny do ČNB, kde se za určitý poplatek vytiskly peníze nové. Obarvené peníze se znovu použít nedají a musely být v ČNB znehodnoceny.“

V auditu se setkáte se spoustou věcí. Jen ne s nudou. Skrze finance dostanete reálný obraz toho, jak funguje byznys klienta. Kariéra v auditu začíná na jsmedeloitte.cz.

 

Kde inventura probíhala? U globálního dodavatele kancelářských řešení a technologií, zejména v oblasti tiskáren, audiovizuálních systémů a kancelářských softwarů a aplikací.

„V době prvního lockdownu koronavirové pandemie jsme stáli před otázkou, jak provést inventuru a zároveň dodržet bezpečnostní opatření. Díky možnostem, které přinášejí moderní technologie, byla odpověď nasnadě – domluvili jsme se s klientem na inventuře na dálku. Byla to naše vůbec první online inventura.

Samotné inventuře předcházela den předem secvičná s klientem, kdy jsme zkoušeli připojení, kvalitu obrazu a zvuku a další parametry. V den inventury tedy byla technika připravena a mohli jsme začít. Vzhledem k tomu, že v době jarního lockdownu se i naše kanceláře uzavřely, nebyl ani náš auditorský tým při inventuře pohromadě, ale každý z nás seděl u svého počítače doma. Protože auditujeme českou i slovenskou entitu, probíhala inventura ve stejné chvíli ve Zlíně a v Bratislavě a u obou jsme mohli být online. Vše probíhalo jako v běžném režimu, ovšem s tím rozdílem, že nám klient živě inventuru streamoval, a my jsme tedy mohli sledovat celý průběh a současně se zaměstnanců ptát na všechno, co nás zajímalo. Klient s námi dokonce celý sklad prošel, abychom měli skutečně komplexní přehled. I klasická inventura se dá zvládnout na dálku, což ostatně ocenil i klient, který byl velmi rád, že jsme schopní zvládnout i takto nečekané komplikace.“

Inventura Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right