Nemovitosti 

Ceny českých bytů nadále dlouhodobě stoupají, poptávka v prvním pololetí však prudce poklesla

Přestože je pandemie koronaviru spojována především s ekonomickým útlumem, specifickou oblastí v tomto směru zůstává i nadále realitní trh. Navzdory poklesu poptávky se již druhé čtvrtletí letošního roku nese v duchu zvyšování ceny prodaných bytů, kdy průměrná částka za metr čtvereční stoupla na 67 tisíc korun. Češi si tak připlatili o 2,4 % více než v předcházejícím období. Vyplývá to z průzkumu Deloitte Real Index.

Květen a červen letošního roku byly měsíce, které měly rozhodnout (nebo alespoň napovědět), jak se bude rezidenční trh v Česku dále vyvíjet. Nejvíce zasaženou částí trhu se stala zmíněná poptávka, která v březnu a dubnu prudce poklesla. Její zotavení bylo postupné, avšak krátké.

Z analýzy, kterou pravidelně připravují naši odborníci z týmu zaměřeného na nemovitosti, dále vyplývá, že největší růst průměrné ceny českých bytů (měřeno v Praze a všech krajských městech) byl zaznamenán v Plzni, Liberci a v Olomouci. Naopak k největšímu poklesu došlo v Karlových Varech a v Českých Budějovicích. Byty s nejvyšší cenou jsou k dostání tradičně v Praze, z krajských měst je potom nejdražší bydlení v Brně. Nejlevněji lze proti tomu pořídit byty v Ústí nad Labem a v Ostravě.

Develop Index: Jak se mění ceny nemovitostí v Praze?

V Praze vzrostly transakční ceny mezikvartálně o 0,7 %. V meziročním porovnání se jedná o nárůst ve výši 5,2 %. Nejdražšími městskými obvody zůstávají Praha 1 (157 400 Kč/m2) a Praha 2 (126 900 Kč/m2), naopak nejlevnějšími jsou Praha 4 (81 500 Kč/m2) a Praha 9 (80 900 Kč/m2). Pro další informace o aktuální situaci na pražském trhu s realitami si přečtěte naši analýzu Deloitte Develop Index.

A jak se situace na trhu s nemovitostmi vyvíjí dlouhodobě? Podle průzkumu byl v meziročním porovnání zaznamenán nárůst ve výši 10,4 %. Z dlouhodobého hlediska se potom skutečná prodejní cena českých bytů od roku 2014 zvýšila o celých 75 %.

Zajímáte se o aktuální situaci na českém trhu s nemovitostmi a hledáte podrobnější informace? Nebo se chcete dozvědět, za kolik se prodávají byty ve vašem regionu? Přečtěte si náš pravidelný průzkum Deloitte Real Index!

Deloitte Real index

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right