Deloitte živě 

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí mírně zpomalila, HDP meziročně zvolnil na 4,5 procent

Solidní začátek, tak lze označit českou ekonomiku v 1. čtvrtletí roku 2018. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku sice přišlo určité zpomalení, s tím ale asi každý počítal. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,5 procent, meziroční tempo růstu zvolnilo na 4,5 procent. Těžiště růstu se přesunulo plně na domácí poptávku.

Spotřeba domácností roste s podporou vyšších mezd a stále klesající nezaměstnanosti, investice těží z nízkých úrokových sazeb a vyšších firemních zisků, vláda utrácela před volbami a hýří sliby i po volbách. Příspěvek zahraničního obchodu je ovšem negativní. Dovoz roste reálně rychleji než vývoz.

Ekonomika rostla na začátku letošního roku rychleji, než jsou její dlouhodobé možnosti (pozitivní mezera výstupu), což se nejvýrazněji projevuje nedostatkem pracovních sil a tlakem na růst mezd. V průběhu roku by ale měl růst zpomalovat. Za celý rok předpokládáme zvýšení HDP zhruba o 3 procenta. V evropském kontextu jde stále o nadprůměrné tempo růstu zajišťující přibližování životní úrovně v České republice k západoevropské úrovni.

HDP Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right