Technologie  Deloitte živě 

D. Roberts: Technologie se na nás valí jako vlna, chytit ji musíte v pravou chvíli

Jak je možné, že jsme dokázali vyrobit hodinky, které jsou výkonnější než počítač z 80. let, který zabíral dvě místnosti, ptal se na summitu Singularity University v Praze inovátor David Roberts. Technologie se vyvíjejí obrovskou rychlostí, veškerý pokrok ale musíme promyslet. Jakmile technologie a lidstvo nebudou na jedné vlně, skončí to špatně.

„V 80. letech jsem pracoval pro americkou vládu, jedním z našich úspěchů bylo vybudování nejrychlejšího počítače na světě. Počítač měl lepší paměť než jakékoliv jiné počítače z minulosti dohromady. Byl to obrovský úspěch pro počítačový průmysl, prostě průlom,“ začal svou přednášku na Singularity University summitu v Praze David Roberts, jeden z předních odborníků na disruptivní inovace.

Pomysleli byste si v 70. letech 20. století, že jednou budete mít hodinky s internetem? A že si během surfování zavoláte? Nebo že se údaje o vašem zdravotním stavu shromažďované v hodinkách odešlou vašemu lékaři? I malé hodinky dnes mají mnohem větší výkon, než počítač Davida Robertse z minulého století, který zabíral hned několik místností. Nejsou to ale jen počítače, stejným tempem se vyvíjí i umělá inteligence, robotika, nanotechnologie.

quote icon

„Během dvaceti let jsme získali internet a mobilní telefony. Za dalších 20 to bude minimálně pět takových důležitých věcí, které změní náš život. Změní se úplně všechno, jen dnes nedokážeme odhadnout, kolik věcí bude v budoucnu fungovat úplně jinak. To je pro mě nejúžasnější věc.“
David Roberts, Singularity University Summit, Praha

Otázka tedy zní: Jak se to stalo? Jak to, že jsme dokázali vyrobit hodinky, které jsou rychlejší než superrychlý počítač z 80. let? Rychlejší je dokonce i mobil, který máte v kapse.

Technologie jsou zkrátka jako surfování. Buď chytnete vlnu a dostanete se za konkurenci, nebo ne. Nejdůležitější je přitom načasování, to je mnohdy důležitější než samotný tým či peníze. Vlnu prostě musíte chytit v pravou chvíli. A tady se to podařilo.

Aktuálně ale jedeme na technologické vlně, která se ke břehu řítí takovou rychlostí, že ji nedokážeme ani pochopit, ani si ji představit. Podle Davida Robertse je jedinou jistotou fakt, že budoucnost nebude stejná jako minulost. Musíme ale očekávat neočekávané. „Přitom nejde jen o rychlost samotnou, klíčové je i to, co rozmach technologií dělá s jejich cenou. Výkon a cena počítače za 1000 dolarů se za poslední roky minimálně zdvojnásobily,“ doplnil další příklad z praxe.

David Roberts: Veškerý technologický pokrok je potřeba promyslet

Stroje začnou vydělávat více peněz než lidé. Přijdeme na to, jak je zdanit, ekonomika už nebude omezována potenciálem lidských bytostí. To jsme si nikdy nedokázali představit, to je další nečekaný vývoj. Dozvídáme se, že i my, živí lidé, z části fungujeme jako stroje, máme v sobě obsažený určitý software/DNA. Náklady na jeho „sestavení“ se zlevňují každý rok, život se stal informační vědou. Nyní editujeme DNA jako dokument, kopírujeme molekuly, dokážeme je vkládat do jiné DNA, to jsou šílené věci… Budeme schopni jednou sestavovat například z DNA slona živé roboty? Je to trošku děsivá představa, ale i s tím budeme bojovat. Klíčová přitom bude etika. Koneckonců – veškerý technologický vývoj je potřeba dobře promyslet. Co je ale opravdu nejdůležitější? Lidstvo a technologie musí jít ruku v ruce. Když tyto dvě věci rozpojíme, skončí to špatně.

Singularity University

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right