Daně 

DAC 7: Termín pro podání prvního oznámení pro provozovatele digitálních platforem je tu

Nový rok je tady a s ním se blíží i termín pro podání prvního oznámení v rámci oznamovací povinnosti pro provozovatele platforem. Ten nastane již 31. ledna 2024. Pokud jste platformou, pomocí které mohou jednotliví prodejci poskytovat pronájem nemovitostí, dopravních prostředků nebo nabízet své zboží či osobní službu, jako jsou například stavební práce, kadeřnické služby či služby řidiče, může tato povinnost dopadnout i na vás. Je tak nejvyšší čas nové hlášení připravit.

Oznamovací povinnost se bude plnit prostřednictvím portálu „Moje daně“, kde má DAC 7 vlastní dlaždici. Na portálu jsou v tuto chvíli k dispozici elektronické formuláře pro registraci neusazeného provozovatele platformy, ohlášení českého oznamujícího provozovatele platformy či ohlášení provozovatele platformy o splnění podmínky vyloučení z oznamovací povinnosti. A rovněž zde již najdeme formulář pro oznámení o oznamované činnosti vykonávané oznamovaným prodejcem, který slouží ke splnění oznamovací povinnosti dle DAC 7 a jehož přílohu bude tvořit XML soubor s příslušnými informacemi o oznamovaných prodejcích dle DAC 7 ve struktuře publikované OECD.

OECD rovněž publikovala „návod“, jak má XML vypadat a jaké informace má obsahovat. Naleznete zde strukturu informací, které jsou potřeba pro identifikaci provozovatele platformy, dále také to, jaké údaje musí platforma evidovat o jednotlivých prodejcích či jaké informace je třeba sbírat ve vztahu k oznamované činnosti.

V průběhu roku 2023 také OECD publikovala na svých stránkách seznam otázek a odpovědí vztahujících se k povinnosti podávat hlášení DAC 7 a reportovaným údajům (aktualizovaná verze byla vydána v říjnu 2023).

OECD se mimo jiné vyjádřila k tomu, jaké jsou povinnosti v případě, že platforma prodává zboží nebo službu svým jménem na účet prodejce (například ubytování či jídlo), nebo jak přistupovat k prodeji voucherů přes platformu a kdy a jak tyto prodeje vykazovat.

A jaké sankce platformám hrozí při neplnění této oznamovací povinnosti? Při neplnění se mohou platformy dostat na seznam nespolupracujících platforem. To může vést až k zákazu činnosti či pokutám do výše 1,5 milionu Kč. Dále můžou hrozit potenciální daňové kontroly nebo jiné úkony ze strany finančního úřadu.

Pokud se o tomto tématu chcete dozvědět více nebo si nejste jistí, zda vaše webová stránka splňuje definici platformy pro účely DAC 7, případně pokud máte obavy, že byste nestihli oznámení včas připravit sami, neváhejte se na nás obrátit – rádi vám pomůžeme. Pro podrobnější informace můžete také navštívit náš web.

DAC 7 Směrnice EU OECD dReport zpravodaj

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right