Deloitte živě 

Deloitte na Colours of Ostrava: Ospalá rána, živé dny. A workshop, na němž si naprogramujete robota

První probuzení na jakémkoliv festivalu je krušné. O to víc, když se celý tým připravuje na den plný pracovního nasazení v době, kdy poslední z návštěvníků festivalu svým příchodem do stanového městečka teprve uzavírá předešlý den. Dobře, 11:15, kdy začíná první workshop Deloitte zaměřený na robotiku, není zase tak úplně brzo, ale na Colours to prostě jinak nejde… Jsou tady další zápisky z cest z (ne)hudební premiéry Deloitte na festivalu Colours of Ostrava. A navíc pár informací o robotice.

Naštěstí se o pořádné probuzení postarali právě naši experti z týmu Deloitte RPA, kteří na ranním workshopu účastníkům a dalším zájemcům ukázali, jak si postavit vlastního software robota na kontrolu levných letenek. Krok po kroku sledovali instrukce, aby jim po skončení workshopu mohla v mobilu pípnout notifikace s prvním tipem na výhodnou letenku. Takže teď už konečně víme, proč může kolegyně z vedlejšího oddělení každý čtvrtrok odletět za pár stovek tisíce kilometrů daleko. Dobrou zprávou budiž, že my už to teď budeme umět také. Tedy – spíše robot v našich telefonech. Jak na to?

NEMUSÍM BÝT AJŤÁKEM, ABYCH SI NAPROGRAMOVAL SVÉHO ROBOTA

Robotika není jen pro ajťáky, je pro kohokoliv, kdo o ni má zájem. Těmito slovy začal tým Deloitte zaměřený na robotickou automatizaci procesů (RPA) workshop na Colour of Ostrava zaměřený na naprogramování vlastního robota, rozumějte softwaru, který umožní vyhledávání nejlevnějších letenek.

„Proč se vůbec robotikou zabýváme? Proto, aby lidé nemuseli dělat stereotypní, rutinní práci, která je nebaví, protože jde o zdlouhavou monotónní činnost. Tohle ale přece dělat nechcete,“ řekl na úvod Pavel Hotovec, RPA konzultant a developer v Deloitte.

Jak to ale udělat, abychom se této přítěže zbavili? Práci delegovat? „To je samozřejmě jedno z řešení, jenže práce je dnes hodně, lidí málo, ne vždy jsou schopni pojmout veškerou práci a zvládnout všechny úkoly. Proto jsou tady roboti. Deloitte firmám pomáhá vytvářet virtuální pracovní sílu, kterou nejsou schopny získat, protože jim chybí lidé,“ doplňuje Pavel.

Spoustu lidí si ale pod pojmem robot stále představuje jen fyzický stroj, my ale mluvíme o softwaru. Takového robota můžete vidět pouze napsaného na papíře jako počítačový program. Ten nahrazuje lidskou sílu, je to nástroj, který je vytvořen k tomu, aby člověku pomáhal.

Robot-software zvládne za jednu minutu udělat to, co by člověku trvalo patnáct… Ze začátku možná není tak rychlý, protože si potřebuje natahat všechny důležité dokumenty, data a informace, jakmile je ale má, přebírá nad člověkem časovou i faktickou kontrolu – kromě rychlosti je nespornou výhodou i to, že robot chyby nedělá. Na videu, které RPA tým Deloitte účastníkům workshopu pustil, pracuje v jednom okně fakturantka a ve druhém robot. Začátky potvrzují, že fakturanta časově „ztrácí“, nicméně v dalších minutách přebírá hlavní roli softwar. A zatímco fakturantka zvládne dokončit jeden úkol, robot za stejný časový úsek hned tři. Navíc bez chyb.

Nestihli jste na Colours workshop Naprogramuj si svého robota? Podívejte se na něj.

Program na Colours jede celý den, když už jsme rozhýbali palce na rukou u nastavování robotů na našich chytrých telefonech, o zbytek těla se postaral DJ a lektor tance Bboy Neguin, jehož rytmy nás doprovází festivalem už druhý den za sebou. Během interaktivního workshopu všechny zúčastněné rozpohyboval natolik, že krok po kroku zvládli i velmi pokročilé taneční pohyby. A věřte, že u některých to nebylo zrovna snadné…

Byli jsme tak rádi, že se můžeme posadit na přednášku Vojtěcha Dyka. Ten nás ale dlouho sedět nenechal a historky z jeho života nás smíchy zvedaly ze židlí a rozhýbaly nám i bránice. Jedno z nich bylo jasné – pro Vojtěchův život jsou důležité ženy. Díky nim v 15 letech odešel z chlapeckého sboru a vydal se na divadelní a postupně i na hudební pódium.

Stejně jako nás první den na Colours zaujala přednáška monsignora Josefa Suchára, dnes jsme obdivovali lékaře z neziskové organizace Lékaři bez hranic. Mluvili o tom, jak moc je jejich přítomnost v jednotlivých zemích důležitá a především, jak moc je důležitá práce s místními lékaři a léčiteli (občas i šamany). Ti často sice ve sklepě mají zaprášený přístroj na dialýzu, ale jednoduše už neví, jak ho používat. Chirurg Tomáš Šebek, další osobnost z našeho video projektu Záleží na tom i tvář našeho 6. Deloitte SheXO Clubu, zároveň připomněl, jak moc jsou své práci takoví lékaři oddaní. Rozohnil se na tím, že ho při začínající válce evakuují místo toho, aby ho nechali pracovat na místě, když je to nejvíce potřeba.

DOSTAŇTE SE COLOURS POD KŮŽI:

Video – Meltingpot a Colours: Ohlédnutí za prvním dnem
Video – Meltingpot a Colours: Ohlédnutí za druhým dnem
Video – Meltingpot a Colours: Ohlédnutí za třetím dnem
Video – Meltingpot a Colours: Ohlédnutí za posledním dnem

Čtete rádi? Pak je tady ještě premiéra Deloitte na Colours of Ostrava v zápiscích z cest. A sestřih z workshopu Naprogramuj si svého robota.

Colours of Ostrava Robotika

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right