Deloitte živě 

Deloitte Snowball: Třetí ročník programu bude více digitální, noví auditoři však o praxi ani kontakt s klienty nepřijdou

Začínat v nové práci není nikdy snadné. A platí to dvojnásob, pokud jste například čerstvý absolvent a nastupujete do svého prvního „velkého“ zaměstnání. Zatímco někteří zaměstnavatelé házejí své nováčky prakticky okamžitě po nástupu do rozbouřených profesních vod a ti se následně učí prakticky vše metodou pokus-omyl, v Deloitte získávají juniorní kolegové zkušenosti postupně a strukturovaně. I proto již třetím rokem pořádáme Snowball – program pro začínající auditory, kde účastníci načerpají teoretické základy, ale vyzkouší si i práci na skutečných projektech, a to včetně jednání s klientem.

Bez praxe nejsou koláče, ale bez receptu v podobě základní teorie nemůže přijít ani dobrá praxe. Dokonce i sebelepší premiant, který právě opustil vysokou školu s červeným diplomem v kapse, nemá všechny znalosti, které bude ve svém budoucím zaměstnání potřebovat. Ty přichází až s časem a zkušenostmi. Jelikož ale žijeme v rychlé době, je třeba jim jít aktivně naproti. A přesně proto máme v Deloitte program Snowball, který našim začínajícím auditorům pomáhá s jejich prvními krůčky.

Co je to program Snowball?

Snowball je program, díky kterému si nováčci v auditu vyzkouší, jak to chodí v praxi, a zároveň získají patřičný teoretický základ, seznámí se s know-how a osvojí si některé soft-skills potřebné k řešení problému. Zapomeňte ale na nekonečná školení nebo úmorné vyučovací hodiny – cílem projektu je poskytnout účastníkům ty skutečně důležité a praktické informace, a to nejen cestou skupinových seminářů a workshopů, ale i prostřednictvím individuálních konzultací. Nově nabyté znalosti si pak novopečení auditoři vyzkouší při práci na skutečných projektech a zakázkách. A to vše pod vedením zkušenějších kolegů.

„Naši nováčci hned na začátku své cesty v programu Snowball absolvují test, díky kterému lze snadno zjistit, co už znají a čemu rozumí, ale především v čem mají ještě rezervy. Výsledkům testu přizpůsobíme potom obsah programu, takže se například můžeme rovnou zaměřit na oblasti, které jim činí potíže. Jednak tím šetříme čas, jednak je pro nováčky takový přístup zajímavější a přínosnější, jelikož znovu neopakujeme obecně známé informace,“ popisuje první kroky ve Snowballu Benny Kobosil, Senior Analyst v oddělení Audit & Assurance, který sám jako nováček Snowballem v minulosti také prošel a nyní se spolu s dalšími bývalými absolventy podílí na jeho organizaci.

KARIÉRNÍ OKÉNKO: Aktuálně sháníme analytiky do auditu! Pokud jste student nebo čerstvý absolvent a hledáte místo, kde zahájit svou kariéru, neváhejte a ozvěte se nám. Podrobné informace o této pozici najdete na našich kariérních stránkách.

Třetí Snowball v digitálním duchu

Třetí ročník programu Snowball, který se uskuteční převážně v září letošního roku, se částečně odehraje také ve virtuálním prostředí: „S využitím našich e-learningů, online školení a samozřejmě skypových konzultací zvládáme realizovat část Snowballu pohodlně na dálku. Jeden týden tak stráví účastníci ve ‚své‘ kanceláři nebo u klienta, což ocení zejména mimopražští účastníci,“ říká Benny. Některá setkání (zejména ta na bázi workshopu) se však i přesto odehrají fyzicky v pražské kanceláři Deloitte.

Osobně se nováčci zúčastní také pracovních návštěv u klientů, které jsou nezbytnou součástí programu. Teprve tehdy si vyzkouší nejen práci „od stolu“, ale také si v praxi ověří své komunikační schopnosti: „Velká část práce auditora se samozřejmě odehrává v jeho kanceláři. Nicméně umět s klientem patřičně jednat, pokládat mu správné otázky nebo vysvětlovat odborné záležitosti je také důležité a je to přesně ta věc, kterou se ze školní lavice nenaučíte,“ popisuje Benny.

Vedle získání teoretických znalostí a praktických zkušeností z práce na skutečných projektech je posláním Snowballu naučit účastníky táhnout za jeden provaz: „Práci jde dělat tak, aby byla hotová, nebo aby byla dobrá. Naším cílem je naučit nováčky pracovat druhým zmíněným způsobem. Vedle vzdělání, praxe a schopnosti pracovat s klientem je také důležitá spolupráce v týmu. Každý jsme dobrý v něčem jiném, každý umíme a víme něco jiného. Umět toho využít, správně si rozdělit práci, ale také se nebát říct si třeba o pomoc – i to by si ze Snowballu měli naši budoucí auditoři odnést,“ uzavírá Benny.

Talent Inc. – Propojení inovací, talentu a auditu

Nejen pro čerstvé analytiky, ale i pro internisty máme v pražském Deloitte speciální program, kde se kloubí výuka s praxí. Jmenuje se Talent Inkubátor (Talent Inc.) a malá skupinka pečlivě vybraných internistů v něm pracuje na skutečných projektech a zakázkách, čímž si postupně osvojuje auditorské dovednosti, to vše v „bezpečném“ prostředí pod dohledem zkušených kolegů.

Výhodou tohoto programu je individuální přístup a vysoká míra časové flexibility – internisti si pracovní dostupnost mohou rozvrhnout podle svých časových možností a chuti pracovat. Na starosti mají různé úkoly v rámci menších zakázek, na kterých pracují spolu s dalšími kolegy. Cílem projektu je vytvořit prostředí, ve kterém se mohou všichni účastníci ještě během studií posouvat dál nejen po profesní, ale i osobní stránce.

Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right