Deloitte živě 

Dostaneme se k tomu nejpokročilejšímu, co firmy dělají, říká Martin z Grantů a pobídek

Odpovědnost za portfolio klientů, úroveň středního a vrcholového managementu a realizace projektů v oblasti dotací, pobídek či daňových odpočtů – to všechno se skrývá pod prací v týmu Grantů a pobídek. Co to ale v praxi obnáší, jak vypadá běžný pracovní den? A hlavně – je každý pracovní den stejný? Martin Schulz se o tom všem rozpovídal. Sám pracuje především na odpočtech na výzkum a vývoj. „Někdy říkám, že jsme ostrůvek techniků v moři daňařů,“ popisuje pobaveně. Jak to přesně myslel? To se dočtete v rozhovoru níže!

Pokud by vás pozice zajímala blíže, podívejte se na její konkrétní popis.

Martine, tvůj tým radí klientům třeba v oblasti dotací nebo daňového odpočtu. Můžeš nám to konkrétněji přiblížit?

Tohle konkrétně jsou dvě naše hlavní služby, máme ale ještě třetí – veřejnou podporu. Je to všechno o podpoře projektů, které klienti chystají, ať investičních nebo vývojových. Daňový odpočet je nepřímá podpora – to znamená, že když má firma činnosti výzkumu a vývoje, může si o vynaložené náklady ponížit daňový základ, a peníze, které by zaplatila, jí zůstanou jako nepřímá forma podpory těchto činností. U dotací, které se týkají jak činností výzkumu a vývoje, tak právě těch investic, jako jsou energeticky úsporná opatření, obnovitelné zdroje energie, výměny strojů, pořízení technologií na vývoj a testování a mnoho dalších, tak to je naopak přímá podpora. Ta funguje tak, že klient podá žádost poskytovateli dotace a když mu ji poskytovatel schválí, tak klient na své projekty dostane finanční podporu a peníze mu přijdou na účet. Veřejná podpora jsou pak projekty, které se do těchto standardních škatulek nevejdou. Jsou to veliké investice, jejich podpora se vyjednává přímo s Evropskou komisí a na státní úrovni. Jsou to jednotky projektů, ale jsou obrovské.

Je ještě něco, čím dalším se zabýváte, ještě něco, co patří do tvé denní agendy?

Možná je potřeba říct, že daňový odpočet řešíme ve spolupráci s kolegy z oddělení korporátních daní a s kolegy z právního oddělení. Je to taková multioborová záležitost. My děláme tu technickou část, kolegové z korporátu tu nákladovou část a kolegové právníci do toho vstupují ve chvíli, kdy dochází k nějakým sporům nebo diskuzím s finančním úřadem. Dotace děláme sami v rámci našeho týmu, někdy si ale přizveme také právníka, když potřebujeme například vyjasnit nějaké podmínky nebo znát právní pohled, ale primárně je to naše služba. U veřejné podpory je zase spolupráce na evropské úrovni, máme například kolegy a centrum excelence v Bruselu. To je pak spíše taková přeshraniční spolupráce.

Dá se říct, jak dlouho na jednom projektu pracuješ nebo je to hodně individuální?

Je to tak, že u odpočtů to jsou projekty víceleté, kdy se každý rok naše práce opakuje. Klient podává každý rok daňové přiznání a každý rok uplatňuje nějakou částku a musí mít vypracované zákonem požadované dokumenty, kalkulaci nákladů. My navíc děláme ještě znalecký posudek, který posoudí a potvrdí, jestli se jedná o výzkum a vývoj, nebo ne. Odpočty jsou taková pravidelná služba. U dotací je to ale jinak, ty přicházejí ve vlnách tak, jak jsou vyhlašovány výzvy. Když tu byl boom solárních elektráren na střechách, tak byla vyhlášená výzva, kde mohly firmy čerpat podporu právě na tyhle obnovitelné zdroje energie, v tu chvíli jsme měli hodně práce s přípravou žádostí. Pak jsou jiné typy programů a když možnost podávání žádostí skončí, vyhlásí se po pravidelné době další výzva na stejné téma a připravujeme žádosti na novo. Nicméně je nutno dodat, že projekty jsou individuální stejně jako programy a poskytovatelé, třeba ministerstvo průmyslu a obchodu, Technologická agentura České republiky nebo Státní fond životního prostředí.

Původně jsem se chtěla zeptat, jestli největší nával práce přichází v období daňového přiznání, ale je to asi hodně ovlivněné i tím, kdy se jaká výzva vyhlásí, viď?

U odpočtů to je právě s daňovým přiznáním, protože náš deadline pro přípravu potřebných dokumentů a kalkulací je právě termín daňového přiznání. U dotací to je ale podle toho, jak jsou výzvy vyhlašované. Někdy se stane, že tým má trochu okurkovou sezónu, protože nejsou výzvy, ale druhá část týmu maká na odpočtech. A pak se někdy stane, že jsou najednou odpočty i výzvy a makají všichni, aby se práce stihla a vyhověli jsme klientům. Ale to se neděje na měsíční bázi, to se děje třeba během několika let.

Platí to, že každý projekt je vždy jiný, práce je tedy různorodá? Klient je kolikrát stejný, ale práce je odlišná?

Přesně tak, klienti se často opakují, a to s ohledem na jejich zaměření. V odpočtu máme především klienty z výrobních firem a z IT, ale také ze sektoru energetiky nebo sektoru potravinářství. Projekty jsou ale hodně různorodé a liší se téma vývoje. Není stejný projekt, v podstatě každá firma vyvíjí trochu něco jiného, je to možná podobné, ale každý klient to jinak dokumentuje, každý se chová a jedná jinak, takže je dost individuální. Firmy nám ukáží, co chystají, na čem pracují, co v tom výzkumu a vývoji dělají. Je to vždycky taková exkurze do fungování daných společností, a mnohdy je to hrozně moc zajímavé. U dotací je to zase o tom, kam se chystají investovat a kam se chtějí v budoucnu rozvíjet.

Co je takovým největším lákadlem na tvé práci, případně na práci u vás v týmu?

Člověk se díky portfoliu klientů, které Deloitte má, dostane do velmi zajímavých a světoznámých firem. Jsou to například softwarové firmy, kde se vyvíjí platformy a kde se využívá AI nebo takzvaná big data. Máme firmu, která vyrábí elektronické komponenty, ale i firmy, které vyrábí pro automotive. Nebo třeba firmu, přes kterou teče 30 procent světového internetu. Dostaneme se k tomu top, k tomu nejlepšímu a nejpokročilejšímu, co firmy dělají, a to je určitě hodně zajímavé.

Dá se popsat, jak vypadá tvůj pracovní den? Je něčím typický?

Poslední dobou mám dost plný kalendář schůzek. Jde kolikrát o diskuze s klienty o tom, co pro ně můžeme udělat nebo o diskuze s ostatními týmy nad tématy u našich stávajících klientů. Odpovídáme třeba finančnímu úřadu, připravujeme dokumentace, píšeme technické popisy a tak dále. Ale někdy se bavíme i se zástupci státních institucí o tom, jaké jsou zkušenosti firem z trhu a co by se mělo na způsobu poskytování podpory změnit.

Jak moc je důležitá praxe pro nováčky na této pozici? Musí mít už nějaké zkušenosti?

Jsme trošku specifický tým – tím naším technickým zaměřením. Ale máme onboardingový neboli nástupní plán, během kterého se každý nováček dozví, jak tu práci dělat a dostane tak informace z různých pohledů. Je to od naší metodiky, riskových a admin procesů, kultury v Deloittu až po business development a marketing. Jsme sice ve srovnání s ostatními poměrně malý tým, ale každý v něm je super, všichni jsou ochotní a rádi pomůžou či poradí. Jsme dobrá parta. Do odpočtů hledáme většinou techniky, například já mám vystudováno ČVUT – mechaniku a mechatroniku. Máme tu další techniky, ale i kolegy s technicko-ekonomickým vzděláním. Někdy říkám, že jsme ostrůvek techniků v moři daňařů. U dotací je potřebné vzdělání více ekonomickým směrem, je to přeci jen více o projektovém managementu, o popisu toho, jak daný projekt bude fungovat.

Musí mít uchazeč zkušenosti mimo školu? Nebo zvládnete přijmout absolventa, který před chvílí udělal státnice?

Máme i absolventy, kteří s námi jedou od začátku, někdy už i během studií. Pokud ten člověk má ale nějakou praxi, tak obvykle hledáme někoho, kdo tuhle činnost už dělal, třeba psal nějaké dotační žádosti pro nějakou menší firmu a problematiku již zná. Samozřejmě ale hodně záleží na konkrétní pozici, na kterou k nám uchazeč nastupuje. Není ale problém přijmou nováčka ani zkušeného matadora. Chceme, aby lidé v našem týmu rostli a vypracovali se. Role konzultanta je podílet se na projektech a dodávat technické popisy. Senior je tam pro koordinaci projektu a u manažera jde především o diskuzi s klientem a hledání nových příležitostí. Chceme, aby si u nás lidé postupně rozšiřovali svoje znalosti a rostli v rámci týmu a oblasti, kterou se zabývají.

Na závěr mi ještě pověz – je něco, čeho si na Deloitte nejvíc ceníš?

Osobně si na Deloitte cením několika věcí. Jednak jsou to lidé kolem mě, kteří mi sedí po lidské stránce a zrovna tak jsou skvělými kolegy i v té ryze profesní rovině. Deloitte je vlastně dům plný odborníků z nejrůznějších oborů, kteří jsou stejně tak profesionální, jako přátelští a ochotní. No a především mě baví práce samotná – kde jinde bych se podíval do tak pestré škály firem a setkal s natolik rozličnými projekty?

Staňte se součástí našeho týmu pro daňové poradenství i vy! Mrkněte na konkrétní popis pozice, kterou chceme obsadit, a pošlete nám životopis. A třeba se brzy uvidíme u nás v Deloitte!

Kariéra v Deloitte Kariéra v daních Technologické poradenství Dotace a investiční pobídky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right