Deloitte živě 

Ester Ledecká založila nadaci podporující legendy českého sportu

Díky svému dědečkovi Janu Klapáčovi, úspěšnému hokejovému útočníkovi, získala snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká nejen vztah ke sportu, ale poznala také osobně řadu sportovních legend a jejich často nelehký osud, jemuž museli po skončení profesionální kariéry zejména vinou nízkých penzí čelit. Společně s dědečkem se tak rozhodli, že těmto legendám pomohou. A Deloitte byl u toho.

Photo 112858161 © Yakub88 | Dreamstime.com

S myšlenkou založit nadaci ALL STR team nadační fond Jana Klapáče na pomoc vysloužilým sportovcům přišel podle Ester Ledecké právě její dědeček. Toho napadlo, že by se tyto legendy měly nějakým způsobem podpořit. Již dříve se jako člen Českého klubu olympioniků pokoušel prosadit, aby sportovci z předlistopadové éry získali alespoň nějakou formu podpory. Bohužel neúspěšně. „Když sportovci z předrevoluční generace, kterým celý národ fandil, přes které se celý národ seberealizoval, skončili kariéru, najednou bylo všechno jinak, museli začínat od začátku, měli malé důchody, přišly nemoci, jednak v důsledku sportu, jednak kvůli věku. A my jsme nemohli prosadit, aby aspoň olympijští medailisté dostali nějakou státní podporu,“ vzpomínal Jan Klapáč ve streamu Deloitte, který se věnoval sportu, motivaci k pohybu a také nadaci, na jejímž vzniku po odborné stránce pracoval Deloitte Sports Advisory.

quote icon

Daně, právo a sport, ať mi nikdo neříká, že to nemá společné průniky. Tento projekt je toho jasným důkazem. Od začátku jsme měli společnou základní myšlenku: vášeň pro něco, co nás nadchne, a co dovedeme do cíle.

author name Pavel Šnobl, Deloitte

Ester, která díky dědečkovi poznala řadu legendárních sportovců, viděla, v jak tíživé finanční situaci se nezřídka nacházejí, a znala i dědečkovu neúspěšnou anabázi se státní podporou, se proto rozhodla založit nadaci ALL STR team nadační fond Jana Klapáče. „Vyrůstala jsem na dědečkových historkách a na těch legendách a chtěla jsem tuhle myšlenku vzkřísit a ocenit znovu tyto legendy, které inspirovaly mě i další generace. A znovu je ukázat světu. Jsou to lidi, na které by se nemělo zapomínat, protože udělali strašně moc pro sport, ale i pro celou společnost,“ vysvětlila trojnásobná olympijská vítězka, proč považuje vznik nadace za důležitý krok. Nadace tak pomáhá sportovcům nejen finančně, ale také připomíná jejich sportovní úspěchy a představuje je jako inspirativní vzory pro děti a mladé sportovce.

quote icon

Byla to myšlenka, která nás okamžitě zaujala, řekli jsme si, že tím slalomem projedeme od začátku do konce. Je to něco, čemu fandíme, sami jsme sportovci. Viděli jsme v tom hlavně to, že můžeme prospět dobré věci.

author name Lukáš Poddaný, Deloitte

DELOITTE + SPORT = DELOITTE SPORTS ADVISORY
Aneb když se spojí sport s poradenskou firmou…

Založit nadaci ale není jen tak. Proto se Ester Ledecká a Jan Klapal obrátili na Deloitte Sports Advisory, kde se projektu chopili za daňové poradenství Pavel Šnobl a za právní Lukáš Poddaný.

Lukáš Poddaný přiznal, že ho myšlenka na založení nadace okamžitě zaujala. „Je to něco, čemu fandíme, viděli jsme, že můžeme prospět dobré věci, a řekli jsme si, že je to koneckonců naše práce.“ Tým z Deloitte tak podle zadání Ester Ledecké a Jana Klapáče nastavil celkovou strukturu nadace, která dnes již funguje, a z nadačního fondu tak mohou odcházet peníze celé řadě bývalých sportovců. „Když jsme pak viděli reakce u sportovců, nejenom, že mohou přispět na dobrou věc, ale že s nimi pořád někdo počítá a že pořád mají co předat dalším generacím, tak to byl opravdu skvělý pocit. Díky všem, kteří se podíleli na prosazení a realizaci této skvělé myšlenky,“ uzavírá Pavel Šnobl.

Jak správně motivovat děti, aby u sportu či jiného koníčku vydrželi? Kdo má největší podíl na tom, že je z Ester Ledecké úspěšná sportovkyně světového formátu? A jak vzpomíná na svou kariéru Jan Klapáč? Ať už jste sportovní fanoušek, nebo se rádi necháte inspirovat lidmi, kteří ve svém oboru dosáhli nejvyšších met, nenechte si ujít záznam streamu s Ester Ledeckou.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right