COVID-19  Poradenství 

Financování v současné krizi: banky vs. private equity fondy

Živnostníci, podnikatelé i firmy si kladou otázku, jak dlouho ještě bude krize způsobená koronavirem trvat a kde tedy brát finanční rezervy. Vsadit na banku a nový úvěr, nebo restrukturalizovat ten současný? Nastal už čas pro setkání s investorem a otevření tématu částečného kapitálového vstupu či snad už je na pořadu dne prodej společnosti?

Nad řadou odvětví stále visí otazník, krize tentokrát směřuje zejména do spotřebitelského sektoru. Transakce v oblasti private equity se zpomalují a nové budou závislé na sektoru, ve kterém se nacházejí. Nad těmi, které se táhnou delší dobu, navíc hrozí strašák, že se nakonec nemusí dokončit. Proti krizi z roku 2008 je situace jiná v tom, že došlo k zavření hranic a dalším opatřením, což pochopitelně ovlivňuje schopnost dokončit běžící transakce či započít nové.

Jaká je teď aktuální situace z pohledu ekonomiky a společností?

Analytici předpovídají minimálně 3-5% pokles HDP pro letošní rok, vláda plánuje schodek rozpočtu ve výši 300 miliard, ropa reflektuje nízkou poptávku a je na 21letých minimech. Na vině je aktuální situace a opatření, která ji provázejí. Určité sektory pocítí negativní dopady velmi výrazně (např. automobilový průmysl), jiné z ní naopak budou profitovat (třeba e-commerce, technologický sektor), nebo se jich dotkne jen okrajově (energetika, stavebnictví).

„Rok 2020 bude rokem recese. Otázkou ale je, jak dlouhá a hluboká bude, stejně tak, pro kolik společností nakonec krize bude likvidační. Od toho se budou odvíjet další kroky bank i private equity fondů. Pro teď je jisté pouze to, že investoři budou opatrnější. Investice ale nejsou vyloučeny.“ – Dušan Ševc, partner Deloitte, transakční poradenství

Společnosti s ohledem na krizi hledají alternativní zdroje pro financování i asistenci při jeho zajištění. Majitelé vidí, že společnosti ztrácejí výkonnost nebo je postihuje likviditní tíseň. Je proto důležité, aby si uvědomili, že je potřeba začít spolupracovat s odborným poradcem, tedy hned, co se objeví počáteční symptomy, a nečekat až na poslední chvíli. Řešení je pak mnohem více a mohou být i méně bolestná z pohledu zachování hodnoty či kontroly nad společností.

Jak se budou banky dívat na nové investiční příležitosti?

Banky jsou dnes proti roku 2008 v jiné likviditní situaci, mají dobrou pozici, aby krizi ustály. Zatímco během kreditní krize se na ně veřejnost dívala tak, že ji způsobily hlavně komerční banky, dnes se očekává, že právě ony budou zdrojem záchrany systému na cestě k překonání krize. Není tedy pravděpodobné, že by se dostavil „credit crunch“, pokud se tedy situace nebude nadále rapidně zhoršovat. Situace je jiná tentokrát jiná také z pohledu apetitu jednotlivých bank.

„Velké banky jsou dnes v silné likvidní pozici. A samy si umí vyhodnotit, v jakém stavu jsou jejich dlužníci. Pro zdravý bankovní systém je důležité, aby do něj neprobíhaly zásadní ofenzivní zásahy, které výrazně omezují vlastnická práva.“ – Marek Malík, partner Jet Investment

„Banky přijímají nové žádosti o úvěry i teď, nemohou si úplně dovolit přestat financovat. Velká obezřetnost ale bude panovat v případě akvizičního financování, to je teď rizikovějším druhem financování, do velké míry se staví na budoucím cash flow firmy. Obezřetnost bank tedy bude na místě.“ – Jan Brabec, partner Deloitte, transakční poradenství

Vyplatí se teď zaměřit na alternativní zdroje financování?

Když bude firma chtít akvírovat jinou firmu, musí počítat s tím, že použije svou ekvitu než financování, pokud tedy neměla již předschválený úvěr z dřívějška. Zejména u společností, které mají dnes zadluženost 3,5krát EBITDA a výše, budou banky postupovat opatrně a obecně se dívat na větší expozice. Firmy by se proto měly porozhlédnout i mimo bankovní sektor.

„Dokáži si představit, že budeme financovat ekvitu i dluh společnosti a že např. umožníme původnímu vlastníkovi zůstat ve společnosti a pomoci mu z finančních obtíží. Důležité pro nás bude, abychom měli ekvitní pozici. Nepotřebujeme mít majoritu, stačí nám blokační minorita, ale musíme mít solidní akcionářskou dohodu na tom, abychom mohli ovlivňovat chod společnosti.“ – Marek Malík, partner Jet Investment

Jakou strategii teď zvolí investoři?

Spousta společností přibrzdila svou investiční aktivitu a čeká, jak se bude situace nadále vyvíjet. Stejně tak vyčkávají investoři. Klíčovým faktorem teď je, že se nesmí cestovat, hranice jsou uzavřené. To nás zásadně odlišuje od předchozí krize a pro M&A trh je to velký limit. Jen málokdo by se, obzvlášť za současných podmínek, pouštěl do nákupu firmy, kterou si nemůže „osahat“. A vedle toho je tu momentum transakcí. Jakmile transakce ztratí momentum a jedna ze stran nemá zájem v transakci pokračovat, tak to často spadne celé.

Jak jsou na tom dnes fondy a jaký vývoj lze očekávat v tomto směru?

Aktivní fondy pracují s managementem portfoliových společností na překonání dopadů krize. Private equity fondy jsou od toho, aby investovaly, i nadále se proto dívají na zajímavé příležitosti – ty se mohou objevit v následujících měsících.

Mezi fondy bude tendence držet si cash, aby měly likviditu na řešení případných potíží svých portfoliových společností nebo na nové akvizice. Na počátku recese nikdo nemá chuť investovat, to je známý fakt. Na trhu bude větší nabídka společností k prodeji, což bude mít dopad na valuace.

Pusťte si ze záznamu náš stream „Financování firem v době COVID-19: banka nebo private equity?“ s diskuzí Marka Malíka z private equity investiční společnosti Jet Investment a Jana Brabce a Dušana Ševce z transakčního poradenství Deloitte.

COVID-19

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right