Deloitte živě 

Fotit telefonem jako profík? Děti se na setkání Deloitte KidsXO klubu učily základům fotografie

Od doby, co se mobilní telefony naučily pořizovat obrázky, jsou fotoaparáty doslova všude kolem nás. Zacházet s nimi ale není jen tak – najít správný úhel, nastavit expozici… To už je skoro věda. Přesvědčily se o tom i děti na posledním setkání klubu KidsXO v roce 2020. Tématem online akce byly základy fotografie, o kterých přednášeli odborníci na slovo vzatí od fotografů, editorů až po filmového režiséra. Mladí posluchači se tak dozvěděli nejen o tom, jak správně fotit, ale také si například vyzkoušeli, jak pořízené obrázky upravovat.

Jelikož v uplynulém roce nebyla situace osobním setkáním příliš nakloněna, bylo na čase přesunout KidsXO do digitálního prostředí. Všichni mladí fotografové se ve smluvený čas proto setkali v online meetingové místnosti, kde je přivítali Senta Čermáková, šéfka inovačního týmu Deloitte, Diana Rádl Rogerová, řídící partnerka Deloitte, a další organizátoři a přednášející.

Jako první přišla na řadu trocha teorie. Dětští posluchači se dozvěděli něco o historii fotografie, například kdy první fotografie vůbec vznikla nebo co je to camera obscura. Dále se seznámili s fotoaparátem samotným a s tím, jak funguje zachycování obrazu. V závěru teoretické části dostaly děti také krátké „školení“ a řadu praktických tipů, které se mohou hodit při samotném focení – jak zachytit obrázek ve správné kompozici, co je to zlatý řez, na co si dát pozor při nastavování expozice, jaké známe filmové/fotografické záběry a mnoho dalšího.

Druhá část setkání byla věnována výtvorům samotných účastníků – před akcí měly děti příležitost zaslat nám svou fotografii s vánoční tematikou. Tyto obrázky pak následně procházeli pozvaní odborníci a probírali s dětmi, co se jim na fotkách líbilo nebo na co by měly dávat do budoucna naopak pozor.

Závěrečná část setkání byla věnována editaci fotografií. Děti se rozdělily do skupinek, ve kterých jim přizvaní profesionální grafici názorně předvedli, jak lze pořízený snímek upravit, jak vytvářet koláže, přidávat efekty a mnoho dalšího. Spolu s předchozí teoretickou částí se tak dostalo dětem stručného, ale praktického návodu jak se stát (lepším) fotografem a jak dělat povedené snímky, třebaže v danou chvíli je po ruce například „jen“ chytrý telefon.

Chcete se dozvědět, jakým aktivitám se dále věnuje náš Deloitte KidsXO klub? Potom neváhejte a přečtěte si o dalších jeho setkáních u nás na blogu. A pokud byste chtěli, aby se členem KidsXO stalo i vaše dítě, navštivte webové stránky projektu, kde najdete podrobnější informace o registraci i klubu samotném.

Deloitte KidsXO klub

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right