Deloitte živě 

FTMO: Globální platforma pro tradery na finančních trzích je nejrychleji rostoucí firmou ve střední Evropě

Když Otakar Šuffner a Marek Vašíček v roce 2015 spoluzakládali FTMO, platformu, která testuje a hledá obchodníky na finančních trzích, podobný projekt už ve světě existoval. S odstupem času ale bez nadsázky mluví o tom, že díky odlišnému přístupu vlastně rozběhli celé odvětví.

Péči o tradery vzali komplexně, nejen pokud jde o zázemí a know-how a možnost vyzkoušet si reálné podmínky obchodování v demo verzi ještě před ostrým startem, ale třeba i o péči výkonnostního kouče. Právě psychická pohoda je pro tradery klíčová. Co všechno stojí za úspěchem firmy, která dvakrát po sobě vyrostla nejrychleji ve střední Evropě?

Příběh první: Rozjetý byznys, který (ne)měl fungovat

Příběh o tom, jak Marek Vašíček a Otakar Šuffner ještě v době studií VŠE vymysleli projekt Získejúčet a startup FF Trader, který hledal úspěšné tradery a hned napoprvé dostali košem, je už známý a vlastně se zase tak ve startupové komunitě nevymyká. „Hlavní investor měl špatné zkušenosti s obchodováním na finančních trzích, a to de facto rozhodlo. My jsme ale o síle našeho byznysu byli jasně přesvědčeni, a tak jsme si řekli, že to zkusíme sami,“ vzpomínal Marek Vašíček, spoluzakladatel a CTO, na začátky FTMO.

Od dob malé kanceláře na pražském Žižkově ušli oba zakladatelé obrovský kus cesty. Jak ale říká Marek Vašíček, kdyby do toho naplno nešlapali, takový úspěch by nepřišel. „Pokud by naši zaměstnanci viděli, že to máme na háku, myslím si, že by to bylo hrozně poznat. Ale když přijdeme do kanceláře a jsme tam mezi prvními, odpovídáme na různé fuckupy o víkendech, v noci, defacto nemáme pauzu, a takhle jedeme už 8 let, je to prostě vidět. A vidí to i naši klienti.“

Člověk musí tvrdě makat, a ještě u toho trošku přemýšlet (další slova Marka) a pak prostě úspěch přijde. „Není to ale o honění se za penězi, ale za dobrým produktem. Klienti pak poznají, co všechno za ním je.“

Na začátku přitom vůbec neměli v plánu, že by snad chtěli změnit finanční svět a jedno odvětví. Jako obchodníci měli problém s podkapitalizací a ten se snažili nějak vyřešit. Výsledek? Platforma FTMO, která s využitím cloudových služeb a moderních technologií pomáhá traderům po celém světě zlepšovat se v obchodování na finančních trzích s možností získání odměny, a to bez investování osobního kapitálu a s téměř nulovým rizikem.

quote icon

„Přišli jsme s platformou, která pomůže traderům v dodržování zásadních věcí, jako jsou disciplína a risk management. Toto jsou naprosto klíčové vlastnosti, které trader musí zvládnout. Naše platforma se liší hlavně tím, že máme nejférovější pravidla pro získání demo účtu, ze kterého mohou tradeři dostávat odměny, a že o obchodníky pečuje výkonnostní kouč.“

author name Otakar Šuffner, spoluzakladatel a CEO, FTMO

Příběh druhý: Rekordní tempo růstu

Prakticky vzato jsou ale nejrychleji rostoucí technologickou společností ve střední Evropě ne podruhé, ale již počtvrté. Poprvé zabodovali v programu Deloitte Technology Fast 50 roce 2019 jako Rising Stars (dnes kategorie Companies to Watch) s tempem růstu ve výši 1 465 %. Suverénně převálcovali ostatní startupy i rok poté. Tehdy Otakar Šuffner zmiňoval, že za růstem stojí skvělý produkt, ještě skvělejší tým a pochopitelně tvrdá dřina obou otců zakladatelů. Na hattrick dosáhli v roce 2021, kdy už díky více než 4leté existenci přerostli do kategorie Fast 50, v níž hned přepsali dějiny – tempo růstu bezmála 40 000 % bylo v dosavadní historii soutěže rekordní.

Už tehdy ale avizovali, že je čeká stejný příběh, jako například výrobce 3D tiskáren Prusa Research – zběsilé tempo růstu nelze udržet věčně, vystřídá ho stabilizace vnitřních procesů, nábor, předávání klíčových rolí, které doposud zastávali zakladatelé, dalším lidem. Přirozený proces, kdy startupový ekosystém přeroste své možnosti a stane se velkou firmou se vším všudy.

Platforma FTMO, která hledá a testuje obchodníky na finančních trzích
Vítěz kategorie Fast 50 v programu Deloitte Technology Fast 50 pro rok 2022, který již 23 let hledá nejrychleji rostoucí technologické firmy v 18 zemích střední, severní a jihovýchodní Evropy.

„V roce 2020 jsme vyrostli 16krát proti předchozímu roku. Takové tempo růstu není možné udržet dlouhodobě,“ říká Otakar Šuffner a pokračuje: „Udržení kvality služeb, to pochopitelně zůstává i nadále, rovněž oslovování velkých trhů v jejich lokálním jazyce“.

A letošní výsledek? Stále na špici, čtyřikrát prvenství, tempo růstu tržeb o 25 255 %. Proti druhé firmě v žebříčku Fast 50 je to téměř dvojnásobný růst, v porovnání s trojkou dokonce čtyřnásobný.

quote icon

‚‚Hodně jsme se profesionalizovali a stabilizovali, z toho punkového byznysu je regulérní společnost. Podařilo se nám z FTMO udělat silný brand, nejen celosvětově pro klienty, ale i z pohledu employer brandingu. Máme skvělé zaměstnance a pozitivní zpráva je, že od nás neodcházejí, máme téměř nulovou fluktuaci.’’

author name Marek Vašíček, spoluzakladatel a CTO, FTMO

Příběh třetí: Další kapitola – akvizice 

Uplynulý rok se v FTMO nesl v duchu akvizice, hledání brokera – regulované společnosti ke koupi, aby mohli dále rozšířit svůj byznys i pro klienty, kteří chtějí obchodovat vlastní peníze. Marek Vašíček k tomu doplňuje: „Akvizice pro nás bude zásadní, otevře nám úplně nové dveře. Plán je takový, že využijeme naše hodnoty a know-how a obohatíme tak klienty brokera na jedné straně a na druhé nabídneme regulované služby našim klientům. Právě v tomto spojení vidíme velkou příležitost pro naše klienty, kteří dostanou nové možnosti a další přidanou hodnotu.“

Berou to jako přirozený krok v odvětví, kterému rozumí. „Za těch posledních 8 let už máme spoustu věcí postavených, takže jenom vlastně využijeme toho, co nám jde, a uděláme to na trochu jiném trhu.“

Příběh čtvrtý: Skvělý tým

Bude to ale běh na dlouhou trať, na další tři čtyři roky mají o zábavu postaráno. „Díky tomuto kroku si ale otevíráme dveře mezi top 10 společností, které nabízejí regulované služby. To jsou společnosti o stovkách lidí a my tam za pět let klidně můžeme být. Nebude to ale nic jednoduchého, protože už teď jsou těch společností stovky, není to jako na začátku, kdy FTMO bylo jediné,“ připomíná Otakar Šuffner.

FTMO roste nejen co do výše tržeb, traderů i zemí (více než 180 zemí na všech kontinentech), ale i co do počtu zaměstnanců. Ti se rekrutují z řad srdcařů, často původně klientů, kteří jsou pak o to více zapálení do jejich byznysu a sžití se značkou.

„Je to klišé, ale firemní úspěch je ve finále o našich lidech. Ti naši nechodí do práce jenom proto, aby za ni dostali výplatu, ale protože je baví to, co dělají. Kolikrát zůstávají do večera, přitom je k tomu nikdo nenutí. Sami přicházejí s nápady, jsou namotivováni, chtějí vymýšlet nové věci. A takhle se vlastně jako firma pořád posouváme – není to strojené, všechno jde přirozeně. Jak roste firma, rostou i její lidi, a to je na tom to nejlepší,“ uzavírá Marek Vašíček.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right