Deloitte živě 

HDP v 1. čtvrtletí 2023: Recese skončila, růst nezačal

Česká ekonomika přešlapuje na místě. Stále ji svírá vysoká inflace, která doléhá na domácnosti. Pokles HDP se zastavil, ale růst je minimální. V 1. čtvrtletí se HDP zvýšil o 0,1 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, resp. klesl o 0,2 procenta meziročně.

Spotřeba domácností stále klesá pod tíhou vysoké inflace. Tempo růstu mezd sice v posledních měsících zrychlilo, ve většině odvětví ovšem stále nedosahuje na inflaci a reálná hodnota mezd tak klesá. Stejně jako hodnoty úspor na bankovních vkladech. Za této situace je zřejmé, proč reálně spotřeba domácností klesá.

V úvodu letošního roku se přidal také pokles firemních investic. Vysoké úrokové sazby a silná koruna představují natolik přísné měnové podmínky, že to firmy vede k odkládání investičních záměrů.

Slabou domácí poptávku vyvažuje rostoucí vývoz. Zde pomáhá rozmrznutí dodavatelských řetězců, které pomáhá vývozním odvětvím, jako je výroba automobilů a další odvětví zpracovatelského průmyslu.

Výhled na letošní rok je opatrný. Energetická krize ustoupila. Prognózy pro klíčové země globální ekonomiky se zvolna zlepšují. Inflace ovšem odeznívá jen velmi pomalu. Růst ekonomiky bude nejspíše nízký, možná nulový.

Makroekonomické novinky HDP Komentáře Davida Marka Inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right