Deloitte živě 

HDP v 1. čtvrtletí: Doznívání postpandemického oživení

Před rokem se ekonomika začínala probouzet z pandemií způsobené hibernace. Oživení netrvalo dlouho a začínají působit faktory, které ho mohou výrazně oslabit, případně zcela zastavit. V 1. čtvrtletí se HDP zvýšil o 0,9 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, meziroční tempo růstu zrychlilo na 4,8 procenta.

Úvod letošního roku patřil firemním investicím a vývozu. Tyto položky přispěly k mezičtvrtletnímu růstu HDP nejvýrazněji. Naopak spotřební výdaje domácností klesly pod tíhou stále silnější inflace. Ta se podle očekávání projevila zejména u poptávky po zboží dlouhodobé spotřeby.

Optikou odvětvové struktury přispěly k růstu ekonomiky v 1. čtvrtletí nejvíce zpracovatelský průmysl a stavebnictví. Naopak ve finančním sektoru a veřejném sektoru se přidaná hodnota v mezičtvrtletním srovnání snížila.

Zaměstnanost se meziročně zvýšila o 1,5 procenta, celkový objem náhrad zaměstnanců stoupl o 8,5 procenta. Růst mezd převýšil zlepšení produktivity práce a jednotkové mzdové náklady se meziročně zvýšily o 2,8 procenta.

Za celý letošní rok nyní počítáme se zvýšením HDP o 2,0 procenta po loňském růstu o 3,3 %. Ekonomika nejspíše letos nestihne vyrovnat pokles během pandemie. Aktuální odhady jsou ovšem zatíženy nejistotou související s válkou na Ukrajině, problémy v dodavatelských řetězcích a dalším vývojem inflace, která se již negativně promítá ve vývoji ekonomiky.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right