Deloitte živě 

HDP v 1. čtvrtletí: Překvapivě solidní výsledek

Zpřetrhané dodavatelské řetězce, vysoká inflace ani válka na Ukrajině nezastavily růst české ekonomiky v úvodu letošního roku. Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí zvýšil o 0,7 procenta v mezičtvrtletním srovnání, meziročně vzrostl o 4,6 procenta.

V poslední době na sebe strhávají pozornost zprávy o problémech s dodávkami čipů, kabelových svazků a dalších dílů a polotovarů. Zpracovatelský průmysl není v lehké situaci a v posledních měsících častěji klesá, než roste. Nicméně zbytek ekonomiky dokáže tyto problémy více než kompenzovat. Překvapivě silné výsledky přichází ze stavebnictví. Daří se také obchodu, dopravě a dalším odvětvím služeb.

Z pohledu užití HDP táhnou růst HDP firemní investice a zlepšení bilance zahraničního obchodu. Na spotřebu domácností čím dál citelněji doléhá vysoká inflace, která výrazně převyšuje tempo růstu mezd a eroduje hodnotu úspor. Svou daň si také vybírá snižování rozpočtového schodku.

Problémy zmíněné v úvodu tohoto textu budou na českou ekonomiku doléhat s větší intenzitou v dalších čtvrtletích a tempo růstu HDP by mělo postupně zpomalovat. Za celý rok by se měl výkon české ekonomiky zvýšit zhruba o 2 procenta.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right