Deloitte živě 

HDP ve 2. čtvrtletí 2022: Odolná domácí poptávka

Vysoké ceny energií, krize na Ukrajině nebo drhnoucí dodávky materiálů. I navzdory složité situaci doma i ve světě dokázala česká ekonomika pokračovat v růstu. Ve 2. čtvrtletí 2022 se HDP zvýšil o 0,2 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, meziročně pak o 3,6 procenta.

První rychlý odhad HDP sice neuvádí mnoho detailů, z dílčích ekonomických statistik je však zřejmé, že slabinou současné ekonomické situace je především vývoz, na který doléhají problémy v dodavatelských řetězcích. Naopak podporu růst HDP nadále nachází v domácí poptávce. Zde budou důležité detailní údaje, neboť na spotřebu domácností stále citelněji dopadá vysoká inflace.

Pohled napříč jednotlivými odvětvími ukazuje, že zmíněné problémy se týkají zejména průmyslu a stavebnictví, zatímco služby si drží solidní dynamiku růstu.

Odolnost ekonomiky je nečekaně silná vzhledem ke kumulaci negativních faktorů. Pod tíhou vysoké inflace (erodující reálnou hodnotu příjmů a úspor domácností) bude ovšem v druhé polovině roku slábnout jeden z hlavních pilířů růstu ekonomiky, a to domácí poptávka. Zmírnit by to mohla efektivně zacílená fiskální opatření, nicméně vysoký rozpočtový schodek limituje prostor fiskální politiky.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right