Deloitte živě 

HDP ve 3. čtvrtletí 2020: Krátké letní nadechnutí mezi dvěma vlnami pandemie

Návrat ekonomiky k normálnímu fungování byl ve 3. čtvrtletí rychlejší, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt se po propadu o 8,7 procenta ve 2. čtvrtletí tentokrát zvýšil o 6,2 procenta. Meziroční pokles se snížil na 5,8 procenta.

Na dočasném oživení ekonomiky se patrně podílely všechny složky poptávky, tj. spotřeba domácností, výdaje vlády, firemní investice a zahraniční obchod. Uvolnění preventivních opatření umožnilo obnovení ekonomické činnosti ve většině odvětví. Nadále však strádala letecká doprava a zahraniční turistický ruch. Pokud by zůstalo pouze u první vlny, bylo by možné říci, že se česká ekonomika s nečekaným šokem v podobě pandemie koronaviru vypořádala vcelku dobře.

S příchodem druhé vlny pandemie je však zřejmé, že se v posledním čtvrtletí ekonomika opět ponoří do hlubokého poklesu. Vzhledem k nejistotě ohledně délky trvání opětovně zavedených preventivních opatření je obtížné odhadovat ekonomické dopady. Nicméně celoroční propad HDP by se mohl pohybovat kolem 8 procent.

HDP Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right