Deloitte živě 

HDP ve 3. čtvrtletí 2023: Zataženo, občas recese

Rok a půl ekonomika přešlapuje na místě, případně klesá. Druhá varianta je případ letošního 3. čtvrtletí. HDP se ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil o 0,3 %, meziročně výkon ekonomiky klesl o 0,6 %. Dnešní výkon ekonomiky je nižší než HDP na konci roku 2021.

Krátkodobě, tj. v mezičtvrtletním srovnání, ovlivňuje negativně výkon české ekonomiky slabá zahraniční poptávka. Pokud se nedaří Německu, těžko se může dařit české ekonomice, která je na svém západním sousedovi výrazně závislá. Žádná sláva to ovšem není ani u domácí poptávky. Spotřebitelské poptávce sebrala vítr z plachet vysoká inflace. Investiční aktivitu inhibují vysoké úrokové sazby.

Ve srovnání s vrcholem před začátkem pandemie ve 4. čtvrtletí 2019 je současná výkonnost ekonomiky o 1,4 % nižší, přičemž spotřeba domácností ve stejném období klesla o 9,0 %, firemní investice o 2,0 %.

Za celý letošní rok HDP patrně klesne o 0,4 %. Shodou okolností stejný pokles ekonomiky předpokládá německá vláda ve své zemi. Příliš optimismu nenabízí její výhled ani pro příští rok, kdy počítá s růstem německé ekonomiky jen o 1,3 %. Gravitace české ekonomiky k jejímu většímu sousedovi nedovolí výraznější akceleraci českého HDP v příštím roce.

Makroekonomické novinky HDP Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right