Deloitte živě 

HDP ve 3. čtvrtletí: Začátek recese

Ekonomické prognózy jsou ošidná věc, ale pokles výdajů domácností a celého hrubého domácího produktu byl tentokrát velmi pravděpodobný. Ve 3. čtvrtletí se HDP mezikvartálně snížil o 0,4 procenta, meziročně byl ještě vyšší o 1,6 procenta.

Vysoká inflace a pokles reálné hodnoty mezd si vybraly daň v podobě poklesu spotřebních výdajů domácností. Ty již klesají čtyři čtvrtletí v řadě. Loni spotřebu domácností podporovaly úspory vytvořené během pandemie. Letos ji ovšem sráží obavy z vysokých cen energií a vysoká celková inflace. Alespoň částečně slabou domácí poptávku kompenzuje rostoucí vývoz.

Z pohledu jednotlivých odvětví se navzdory potížím v dodavatelských řetězcích dařilo průmyslu. Vadnoucí domácí poptávky nesvědčí restauracím a obchodu. Zamrzající realitní trh se projevil v klesající výkonnosti stavebnictví.

Pokles HDP v jednom čtvrtletí nemusí znamenat recesi, nicméně na obzoru není žádný faktor, který by obrátil očekávání příznivým směrem. Díky velmi dobrým výsledkům v první polovině roku by se za celý letošní rok měl HDP zvýšit asi o 2,5 procenta. V příštím roce prognóza ukazuje na pokles zhruba o 1 procento.

Makroekonomické novinky HDP Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right