Daně 

Inflaci v únoru došel dech, zrychlovat bude pravděpodobně až v druhé polovině roku

V únoru spotřebitelské ceny stagnovaly, meziroční inflace klesla o 0,4 procentního bodu na 1,8 procenta a opět se dostala pod inflační cíl centrální banky. Nízká inflace nejspíše přetrvá také v dalších měsících.

Jediným výraznějším inflačním prvkem byly v únoru rostoucí ceny rekreace. Není divu, uprostřed zimní turistické sezóny bývají skipasy a ceny ubytování na horách nejdražší. Za zmínku snad ještě stojí růst cen automobilů, který dokazuje dobrou kondici české ekonomiky, když i zboží s tak vysokou citlivostí na ekonomickou situaci zdražuje.

Opačným způsobem na inflaci působil pokles cen potravin, zejména mléka, mléčných výrobků, vajec, zeleniny či vepřového masa. Obvyklé výprodeje snížily ceny oblečení a obuvi.

Zatímco mzdy rychle rostou, ceny v obchodech se zvyšují o poznání pomalejším tempem. Jak je to možné? Mezi mzdovou a cenovou inflací obvykle bývá jisté zpoždění, jehož délka závisí na prostoru, který výrobcům a obchodníkům dává velikost jejich marží. Navíc na spotřebitelské ceny má podstatný vliv vývoj kurzu koruny. Posílení kurzu vedlo k výraznému snížení dovozních cen, což se projevuje i ve vývoji indexu spotřebitelských cen. Proto zůstává inflace při zemi.

V dalších měsících zůstane inflace na nízkých hodnotách, ke zrychlení by mohlo dojít až v druhé polovině roku.

Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny Cenová inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right