Deloitte živě 

Iniciativa Deloitte Green podporuje ekologii a trvalou udržitelnost. Inspirujte se, jak vytvořit zelenou firmu

Jak se dělá zelené firma? Tak, že se ve svých kancelářích chováte ekologicky a okolnímu prostředí dáváte něco zpět. V Deloitte ekologické požadavky zohledňujeme už několik let – třídění odpadu, recyklovaný papír, nová budova, jasná věc. Zkraje roku jsme se rozhodli, že veškeré „zelené“ aktivity shromáždíme pod jednu hlavičku – pod iniciativu Deloitte Green.

„Deloitte je sice byznysově orientovaná firma, ale lidé v ní zároveň potřebují cítit i to, že dělají něco dobrého pro společnost a že jí něco vracejí,“ říká Lucia Rončáková, jedna ze zakladatelek iniciativy Deloitte Green, která vznikla pod záštitou oddělení Risk Advisory v čele s partnerem Nikem Černomorským.

Jedním z dalších impulsů ke vzniku Deloitte Green byl i vzrůstající zájem o ekologii u mladých lidí. „Na pohovorech či na studentských veletrzích jsme si začali všímat, že se nás mladí lidé neptají už tak často na výši platu a na bonusy, ale zajímá je, co Deloitte dělá pro životní prostředí,“ vysvětluje Lucia a dodává: „Dostáváme otázky, jestli firma podporuje dojíždění do práce na kole, jestli naše budova a technika splňuje různé eko standardy nebo jestli jsou zaměstnanci vzděláváni k udržitelnosti.“ Ekologicky smýšlející firma, která na výše zmíněné dotazy může odpovědět „ano“, tak mimo jiné získává i plusové body v konkurenčním boji o mladé talenty. A to se v dnešní době nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců počítá.

Důležitým krokem pro další úspěšné fungování Deloitte Green pak bylo vytvoření pracovní skupiny, v níž mají své zástupce všechna oddělení. Ti řeší veškeré dobrovolné ekologické aktivity zaměstnanců, plánují akce a zajišťují, aby se všechny důležité informace dostaly ke všem lidem z jejich týmů.

5 vychytávek naší nové budovy, která šetří životní prostředí

Nejvýraznějším ekologickým počinem posledních let je nové sídlo, budova Churchill I na pražských Vinohradech, do níž jsme se přestěhovali v únoru 2019. Jakými eko vychytávkami se může pochlubit?

  • rekuperací energií
  • splachováním toalet a zavlažováním zeleně kolem budovy dešťovou vodou, zachycovanou v retenčních nádržích
  • sníženým průtokem vody z kohoutků (díky tomu se spotřebuje méně vody)
  • kolárnou dvakrát tak větší než v předchozí budově
  • certifikací LEED Gold

Co všechno spadá pod značku Deloitte Green?

Aktivit, které Deloitte Green zorganizoval nebo které teprve realizovat bude, je velké množství: promítání dokumentárních filmů s ekologickou tematikou, zajištění zálohovaných kelímků na nápoje na každoročním setkání současných a bývalých zaměstnanců nebo do budoucna plánované vyhlášení soutěže pro zaměstnance v počtu ušlých kroků. Nápadů máme spoustu.

Uklízeli jsme Rohanské nábřeží. Už dvakrát

Sbírání odpadků a úklid vybraných venkovních prostor je dobrý způsob, jak přispět ke zlepšení životního prostředí a současně si užít i netradiční teambuilding. Deloitte Green tak svou činnost odstartoval právě úklidem pražského Rohanského nábřeží, kam jsme to měli blízko v době, kdy jsme ještě sídlili v Karlíně.

  • Během dvou hodin se patnáctičlennému týmu podařilo na malém nábřeží nasbírat 180 kg odpadu, které uklidily do 23 pytlů. Napodruhé pak dvanáct účastníků zvládlo za 45 minut nasbírat 160 kg odpadu.

Sázeli jsme bylinky

Na terase naší nové budovy jsme sázeli nejrůznější bylinky a v srpnu sklidili dva plné koše bylin. Ty se nasuší a následně se z nich vyrobí malé balíčky s čaji či bylinkovou solí, které se budou rozdávat jako malá pozornost našim klientům.

Kompostujeme

Kromě bylinek jsme na terasu umístili i vermikompostér, který ke kompostování využívá žížaly. V létě jsme ale žížaly kvůli velkému horku přemístili do Montessori školky, kde kompostér slouží k výuce. Děti žížaly pozorují a zároveň se dozvědí praktické informace o možnostech zpracovávání bioodpadu – šetrně k přírodě, pochopitelně.

Obnovili jsme část sadu Třešňovka

Jeden listopadový den jsme se sešli s kolegy z různých oddělení a pod vedením odborníků v sadě Třešňovka vysázeli 20 ovocných stromů. Nová výsadba podpoří estetický dojem a přispěje k biodiverzitě a udržitelnosti okolí.

Budoucnost vidíme zeleně! Co dalšího chystáme?

Plánů máme spoustu, usínat na vavřínech rozhodně nebudeme. V listopadu se chystáme na pražský vrch Třešňovka, kde ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy proběhne sázení třešní. Do dalších aktivit plánujeme zapojit i naše sousedy z VŠE. „Je to příležitost pro obě strany, aby se poznaly v neformálním prostředí. Studenti se navíc nebudou v uvolněné atmosféře ostýchat zeptat se na informace, které je o práci v Deloitte zajímají, což se občas na studentských veletrzích pracovních příležitostí nebo na pohovorech stává,“ připomíná Lucia Rončáková možnost, jak spojit dvě užitečné věci do jedné.

Pro studenty plánujeme i ekologický hackathon, kde budou řešit téma udržitelnosti. Ve stanoveném čase budou muset s podporou svého kouče z Deloitte vymyslet zajímavé ekologické řešení zadaného problému. A to je to, co se dnes počítá!

Deloitte Green

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right