Technologie  Deloitte živě 

IT audit jako příležitost pro mladé vysokoškoláky bez praxe i vstupní brána do Deloitte

Každý rok odchází z českých vysokých škol velké množství absolventů, kteří sice mají obecné ekonomické a IT vzdělání, často už ale nevědí, v jakém oboru po studiu zakotvit. IT audit, tedy obor, kde lze uplatnit právě znalosti na pomezí těchto dvou disciplín, pak může být zajímavým odrazovým můstek pro start jejich pracovní kariéry. Co všechno od nových kolegů vlastně IT auditoři očekávají? A jak se studenti a absolventi bez praktických zkušeností poperou s nástupem do Deloitte?

prvním díle našeho seriálu o IT auditu jsme uvedli na pravou míru fakt, že IT auditor není ajťák, ale člověk, který rozumí IT, ekonomii a současně ovládá umění komunikace s lidmi. Jenže právě schopnost efektivně komunikovat je jednou z dovedností, která se na českých školách moc neučí. V tomto oboru je přitom hodně důležitá. Klientovi je potřeba odprezentovat závěrečné nálezy tak, aby i negativní zjištění, která se u 99 % firem objeví, nejen přijal, ale hlavně, aby si z nich vzal ponaučení. A to pochopitelně ne vždy klienti rádi slyší…

IT audit: Řešení pro nerozhodnuté studenty ekonomie

„Dobrý auditor je ten, který klientovi dokáže předat špatné informace tak, aby mu i přes jejich negativní vyznění nakonec poděkoval. Jakmile tohle člověk dokáže, můžeme o něm říct, že je to seniorní auditor se vším všudy,“ říká Igor Gricinko z IT auditu v Deloitte. Dostat se do tohoto bodu chce svůj čas, hlavně ale zkušenosti přímo z praxe.

„Tohle je druh práce, kde musíte do profese dorůst, musíte převzít expertízu od někoho, kdo to dělá léta. Naším cílem i posláním je vychovávat novou generaci IT auditorů,“ dodává Igor Gricinko. „Realita je ale bohužel taková, že dnes neexistuje vysoká škola, která by produkovala IT auditory a tak je dokázala připravit na reálný výkon tohoto povolání,“ doplňuje kolegu Ivan Voříšek.

Nejlepší cesta, jak se stát jedním z nich, je získávat znalosti přímo z terénu a především od zkušenějších kolegů, kteří znají trh a měli možnost prohlédnout si IT prostředí ve stovce firem. Právě takhle to v Deloitte funguje. Jak konkrétně?

Průvodce světem nováčka v Deloitte:
Manuály, videa i stínování zkušených kolegů a manažerů

„Na nové kolegy jsme dobře připraveni, každý z nich dostane po nástupu manuál a přístup k instruktážním videím, kde názorně vidí všechny postupy a procesy. Díky tomu hned od začátku získá velmi dobré povědomí nejen o tom, v čem IT audit spočívá a jaká je jeho náplň práce, ale také o lidech, kteří jsou v daném týmu. To jsou pro nováčky velmi důležité informace, které jim pomáhají začlenit se do kolektivu i pracovního života,“ říká Marek Fišer, který se na vývoji tohoto zaškolovacího modelu podílel.

Dalším krokem je pak nástup do terénu. Samozřejmě junior ke klientovi nechodí zpočátku sám, ale účastní se schůzek společně se zkušeným kolegou, který vede auditní zakázku u klienta, sleduje celý průběh setkání a auditorské postupy, píše si poznámky a postupně se učí za pochodu. „Nováčky ale vždy chceme dostat do reálného procesu co nejrychleji, aby mohli dělat práci, kterou dělat mají a která jim byla slíbena na pohovoru,“ doplňuje Ivan Voříšek.

POHLED PŘÍMO Z PRAXE

Vychovávat si mladší lidi a pak si je ve firmě udržet je správná cesta, říká IT auditor Marek Fišer, který v Deloitte začínal ještě jako student

Studium je jedna věc, potřebná praxe druhá. Málokterý studující či čerstvý absolvent se ale může pochlubit životopisem, z nějž každé HR oddělení plesá. Proto pro ně v Deloitte vzniknul program, který jim pomáhá v získání pracovních návyků a začlenění do oddělení IT auditu. Už samotné inzeráty jsou koncipovány tak, aby na ně mohla reagovat i skupina, která ještě nemá pracovní zkušenosti. Praxe pět let tak rozhodně není klíčovým faktorem pro to, aby člověk do Deloitte mohl nastoupit.

A přesně na takový inzerát před třemi lety zareagoval i Marek Fišer, který dnes v týmu zastává roli seniorního IT auditora. A už školí další studenty.

Marku, ty jsi do oddělení IT auditu nastoupil během studia na Vysoké škole ekonomické, co jsi o oboru věděl?

Když jsem sem nastoupil, neměl jsem o IT auditu moc povědomí a díky tomu, že jsem nepřicházel od konkurence, kde bych tuto práci už dělal, dokázal jsem se lépe sžít s interními procesy. Neměl jsem tak žádné problémy z pohledu aplikace metodiky. Proto si myslím, že je správná cesta a správný směr nabírat lidi mladší, vychovávat si je a pak si je ve firmě udržet.

Jaké byly tvoje začátky?

Já jsem to měl trošku jinak, protože jsem nastupoval do staré struktury týmu, kdy pro nově nastupující ještě nebylo takové zázemí, jako máme pro nováčky dnes. Na tom jsme v posledním roce hodně zapracovali, udělali jsme spoustu manuálů a jednotlivé procesy jsme popsali jak textově, tak prostřednictvím videí. Díky tomu se do toho všeho člověk dostane podstatně rychleji, ta změna je opravdu znát. Na celý program máme velmi dobrou zpětnou vazbu, lidé nám říkají, že se s něčím podobným v předchozích zaměstnáních nesetkali.

Co bys doporučil studentům a absolventům, kteří o práci v IT auditu uvažují?

Aby se nebáli. Od spousty svých známých jsem slyšel, že je znejišťuje představa, že jako čerství absolventi přijdou za IT ředitelem nějaké velké mezinárodní firmy a budou se s ním bavit na stejné úrovni a s drivem, který je nutný pro to, aby dostali všechny potřebné informace. Jsou z toho zbytečně zastrašení už v předstihu. Myslím, že IT audit v Deloitte je skvělá příležitost pro studenty i absolventy, kteří u nás mohou získat relevantní praxi, navázat zajímavé kontakty a prostě rozjet svoji kariéru. A bude pak samozřejmě na nich, jestli se časem rozhodnout přejít na jiné pozice, nebo u IT auditu zůstat. Já jsem v oboru zůstal, a rozhodně toho nelituji.

A rada na závěr aneb co napsat do životopisu, když chybí potřebná praxe?

7 věcí, které otevřou cestu do IT auditu v Deloitte

  1. Zájem o IT problematiku
  2. Ekonomické povědomí
  3. Rámcová znalost IT procesů
  4. Chuť učit se novým věcem v rámci IT i byznysu
  5. Schopnost pracovat, komunikovat a dokumentovat v angličtině i češtině
  6. Prezentační a komunikační dovednosti
  7. Energie a elán vybudovat si úspěšnou kariéru

PŘIPOMEŇTE SI DALŠÍ DÍLY SERIÁLU O IT AUDITU: V prvním díle jsme prozradili, kdo je to IT auditor a co vlastně dělá. Druhý díl se pak věnoval nejčastějším bezpečnostním hrozbám, s nimiž se naši IT auditoři u klientů setkávají.

Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu IT audit

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right