Deloitte živě 

IT Consulting v Deloitte je ideální místo pro rozjezd kariéry softwarového vývojáře

Již v šesté třídě věděl, že se chce věnovat vývoji softwaru, v té době ovšem ještě vývoji počítačových her. Poté, co vystudoval IT na střední i vysoké škole, rozhodl se věnovat IT consultingu. Dnes Marek Scheibinger pracuje v Deloitte a klientům z různých oborů pomáhá v roli byznysového a systémového analytika s jejich interními IT projekty. „Deloitte nabízí člověku možnost se rozvíjet a je na každém, jak se k tomu postaví a do jaké míry toho využije,“ hodnotí Marek rozhodnutí nastoupit do Deloitte.

Marku, jak bys popsal svoji práci v týmu IT Consultingu v Deloitte?

Obecně se nedá říct, že bych dlouhodobě zastával nějakou danou neměnící se pozici – mým úkolem jakožto konzultanta je pomoct klientům s tím, co právě potřebují – nyní například klient potřebuje systémového analytika, tak ho dělám. Spíše se ale pohybuji právě v té business a systémové analytice až architektuře a v procesní a metodologické oblasti. Dá se říci, že aktuálně je hlavní náplní mé práce analýza a návrh backendových služeb. Každý projekt je ale jiný a vyžaduje jiné potřeby, jiné role, znalost jiných procesů práce atd. Důležité je také zmínit, že – jak je v consultingu zvykem – nestrávím příliš času v prostředí Deloitte, ale spíše u klienta, kde jsem nasazený jako externí pracovník.

Jaké byly tvé začátky v oboru IT?

V Šumperku, kde jsem vyrůstal, jsem se po základní škole rozhodl jít na průmyslovku na obor IT. Poté jsem studoval bakalářský obor softwarové inženýrství a během studia jsem trávil letní měsíce vždy brigádou v oboru na pozicích jako software tester, datový analytik apod. Chtěl jsem si totiž zažít, jak ve skutečnosti vypadá práce v IT a jakou úlohu ve vývoji softwaru chci v budoucnosti zastávat. Během bakaláře jsem také vyjel studovat obor Computer Science do zahraničí v rámci projektu Erasmus. A i díky tomu jsem se rozhodl celé své navazující studium strávit v zahraničí – konkrétně ve Švédsku na Göteborské univerzitě a Technologické univerzitě Chalmers.

Jak tyto zkušenosti ovlivnily tvé rozhodnutí věnovat se IT consultingu?

Myslím, že skutečnost, že jsem studoval IT z různých úhlů pohledu, na odlišných místech s odlišnými lidmi různých národností a s odlišnými zkušenostmi, mi dalo určitý nadhled. Okusil jsem si tak různé přístupy k vývoji softwaru, k řešení problémů, k vedení projektů, různé formy komunikace s lidmi atd. Tento zmíněný získaný „nadhled“ mohu využít právě zde, kde je téměř pravidlem, že každý další projekt je jiný, je jinak vedený, má jiné potřeby apod. Samozřejmě i díky tomu se toho s každým dalším projektem více a více naučím a mohu to následně aplikovat v dalších projektech.

quote icon

Práce v IT consultingu podporuje můj přirozený mindset stále se zdokonalovat, a proto jsem se rozhodl mu věnovat, minimálně v této rané části své kariéry.

author name Marek Scheibinger, business a systémový analytik v oddělení Consultingu, Deloitte

Do Deloitte jsi nastoupil už před více než rokem a půl. Proč ses rozhodl pracovat právě tady?

Nebylo to přímo tak, že bych si já prvoplánově zvolil Deloitte, ale Deloitte si vlastně zvolil mě, za což jsem nesmírně vděčný. Začal jsem tady pracovat už při studiu na začátku druháku navazujícího studia. V té době jsem hledal práci v oboru na zkrácený úvazek, díky které bych si mohl vydělat na živobytí ve Švédsku, kde jsem právě studoval. Chodil jsem na spoustu pohovorů ve spoustě firem a – zjednodušeně řečeno – všimli si mě lidé z Deloitte a nabídli mi spolupráci. Vyšli mi vstříc ve všech oblastech, které pro mě byly důležité: spolupráce na diplomové práci, práce na dálku a na 20 hodin týdně, abych měl čas i na studium a na svou druhou práci teaching assistanta na univerzitě. Ještě při studiu jsem pak zvedl zátěž v Deloitte na plný úvazek.

Co všechno se člověk ve vašem týmu naučí?

IT consulting je podle mě skvělá možnost relativně rychlého získání kvalitních zkušeností z projektů napříč sektory a dobré místo, kde začít kariéru ve vývoji softwaru. Na rozdíl od dlouhodobé práce v jedné firmě na in-house projektech, kde člověk pracuje v jednom jejich nastaveném procesu, setká se s omezeným počtem lidí, a tedy s omezeným spektrem názorů a zkušeností, se zde člověk setká s různými procesy, rolemi, lidmi, naučí se rozlišovat, přizpůsobovat a je obecně všestrannější. Je to dobré místo, kde si člověk může vyzkoušet spoustu možností, vykrystalizovat se a ve finále se rozhodnout pro takovou práci, která ho nejvíce baví a naplňuje.

V současné době do týmu hledáte nové kolegy. Jaké schopnosti a znalosti od kandidátů očekáváte?

Řekl bych, že ideální člověk je zodpovědný, flexibilní a vyzná se v oboru.  Měl by být zdravě ambiciózní, zvyklý na práci v týmu, zvyklý logicky uvažovat a řešit problémy. Neměl by se bát výzev, naopak je uvítá a zvládne pracovat pod tlakem, pokud je to potřeba. To vše s vidinou, že mu Deloitte umožní rozvíjet jeho schopnosti a nabídne zajímavé možnosti, které by jinde jen těžko hledal.

Chceš se věnovat IT? Deloitte je jasná volba!

Společně s Markem jsme v sedmi bodech stručně shrnuli, co na tebe v týmu IT Consultingu čeká.

  1. Budeš mít možnost rozvíjet své schopnosti a znalosti, ať už jako programátor v různých programovacích jazycích, analytik, solution architekt, nebo tester. Získáš kvalitní zkušenosti z různých IT projektů napříč odvětvími.
  2. Setkáš se s různými procesy, rolemi, lidmi, vyzkoušíš si spoustu přístupů a možností, a jako odborník tak budeš všestrannější než při práci pro jednu firmu in-house. Postupem času se vyprofiluješ a vybereš si oblast, která ti nejvíc sedí.
  3. Potkáš skvělé lidi s různými zkušenostmi a znalostmi – vytvoříš si tak síť cenných kontaktů.
  4. Budeš mít možnost pracovat na zahraničních projektech, kde můžeš poznat jiné procesy, jiné definice toho, co znamená „optimální řešení“, než na které je člověk zvyklý v Česku. „Často se můžeme naučit přístupy, které v Česku nemusí být časté, ale jsou efektivní, a můžeme je tak pozitivně využít na dalších projektech,“ vysvětluje Marek.
  5. Deloitte ti nabízí široké spektrum certifikací, například od Microsoftu, AWS či Google. A řadu dalších školení a možností rozvoje.
  6. Časová flexibilita a home office jsou u nás samozřejmostí. „Je pro mě důležité mít šanci si v rámci možností určovat pracovní dobu,“ říká Marek.
  7. Najdeš zde přátelský kolektiv. „Všichni jsou skvělí, přátelští a ochotní s čímkoliv pomoct. Mohu se s nimi bavit jak o pracovních věcech, tak i nad pivem v hospodě,“ pochvaluje si Marek svůj tým.

Hledáme nové posily! Mrkni, jaké pozice v týmu IT Consultingu právě nabízíme, a ozvi se nám. Rádi se s tebou sejdeme.

Kariéra v Deloitte

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right