Technologie 

Jak umělá inteligence proměňuje interní audit

V době překotného technologického vývoje jedna z inovací otvírá v interním auditu zcela nový potenciál a přetváří náš dosavadní pohled na fungování této oblasti – touto přelomovou inovací je umělá inteligence neboli AI (z anglického Artificial Intelligence). Umělá inteligence nabízí nové kapacity, které lze využít v rámci vylepšené analýzy dat, hodnocení rizik, sledování regulatorních změn a generování auditních zpráv, čímž zvyšuje efektivitu, přesnost a účinnost interního auditu. Integrace umělé inteligence do auditních procesů tak otvírá zcela nové možnosti a v konečném důsledku zefektivňuje celý proces. V tomto článku se dočtete, jak umělá inteligence proměňuje oblast interního auditu a jaké nové výzvy s sebou přináší.

Tradiční přístup k internímu auditu se již dlouho potýká s omezeními, která negativně ovlivňují efektivitu procesů v rámci celého auditního cyklu a zvyšují potenciální chybovost, jako například manuální zadávání dat, časově náročná analýza a neschopnost komplexně analyzovat rozsáhlé datové soubory. Podobná omezení lze překonat právě díky novým inovativním přístupům, které využívají umělou inteligenci.

Pozitiva umělé inteligence

Umělá inteligence přináší řadu klíčových dovedností, které lze využít ve všech fázích interního auditu, od plánování přes samotný audit až po reportování a monitoring.

Během plánovací fáze poskytuje umělá inteligence auditorům účinné nástroje k proaktivní identifikaci rizik a jejich zmírnění skrze využití AI v modelech hodnocení rizik nebo při vytváření auditních plánů a postupů. Spolu s pomocí AI mohou interní auditoři vyvinout sofistikované modely hodnocení rizik využívající širokou škálu proměnných a scénářů, na jejichž základě se zvýší přesnost vyhodnocování potenciálních rizik. Algoritmy vytvořené umělou inteligencí jsou schopné analyzovat historická data, identifikovat vzorce a získávat poznatky pro predikci rizik a jejich možného dopadu na organizaci. S využitím prediktivní analýzy na bázi AI mohou auditoři předvídat nově vznikající rizika, včasně zasáhnout a dosáhnout zmírnění rizik. Tento přístup umožňuje organizaci předcházet rizikům a proaktivně je řešit. Přínosem modelů hodnocení rizik založených na umělé inteligenci a prediktivní analýzy je fakt, že umožňují interním auditorům přijímat rozhodnutí založená na datech a zaměřit své úsilí na nejrizikovější oblasti.

K hlavním silným stránkám umělé inteligence v rámci fáze realizace auditu patří její schopnost automatizovat rutinní činnosti a zpracovat rychlou analýzu vstupních dat, což poskytne auditorům více času na auditování vysoce rizikových oblastí a přijímání důležitých rozhodnutí, která ovlivňují strategické cíle společnosti. Prostřednictvím analýzy historických dat je umělá inteligence schopna promptně identifikovat anomálie a korelace v datech, která mohou být v praxi auditorem snadno přehlédnutelná, obzvlášť pokud se jedná o rozsáhlé datové soubory. Další výhodou je využití komplexních algoritmů umělé inteligence pro průběžné monitorování dat v reálném čase, čímž lze včas detekovat neobvyklé vzorce v datech, které mohou být znakem podvodného chování nebo porušování předpisů. Využití nástrojů umělé inteligence při samotné realizaci auditu umožní auditorům rychle se zorientovat v rizicích, kterým organizace čelí, a přijímat rozhodnutí založená na analýzách a datech.

Automatizace prostřednictvím nástrojů umělé inteligence dokáže také významně zkrátit časovou náročnost závěrečné fáze reportování. Nástroje řízené umělou inteligencí dokáží prostřednictvím konsolidace dat a analýzy auditních nálezů vygenerovat komplexní auditní zprávy, což výrazně ušetří čas a usnadní auditorům práci.

Další výzvu pro auditory představuje průběžné sledování změn regulatoriky, dodržování aktuálních směrnic, nařízení a norem odvětví, což je nedílnou součástí práce interních auditorů. Umělá inteligence nabízí řešení i pro aspekt průběžného monitorování v rámci interního auditu. Monitorování a sledování regulačních změn s využitím moderní technologie AI nabízí zajištění souladu s definovanými předpisy prostřednictvím rychlé analýzy regulatoriky a jejích změn v reálném čase. Umělá inteligence tímto zajistí auditorům stálý přísun informací o nejnovějších regulatorních požadavcích a předpisech a tím zrychlí a zefektivní proces compliance reportingu.

Hrozby umělé inteligence

Umělá inteligence přináší nepopiratelné výhody, avšak jako každá moderní technologie je i tato spojena se značnou dávkou rizik a nejistoty. V rámci využívání AI v interním auditu, především v oblasti datové analytiky, přináší AI rizika spojená s kvalitou dat. Data generovaná umělou inteligencí mohou být chybná nebo neúplná, stejně jako nedostatečná transparentnost některých modelů umělé inteligence a jejich sporná interpretace, především při absenci dostatečné verifikace, může ovlivnit důvěryhodnost závěrů interního auditu. Jedno z nejvýznamnějších rizik, které využívání nástrojů na bázi umělé inteligence přináší, je bezpečnost dat a ochrana soukromí. Tato rizika zvyšují nutnost legislativních změn na globální úrovni. Jako příklad lze uvést nedávno schválený akt Evropské unie o umělé inteligenci, jehož cílem je zajistit, aby systémy umělé inteligence v Evropské unii byly bezpečné, transparentní a pod odborným dohledem a předešlo se tak negativním dopadům jejich využívání. Mnoho odpůrců AI také poukazuje na skutečnost, ze využívání moderních technologií může vést ke ztrátě odborných znalostí tradičních metod auditování. Vzhledem k výše uvedeným výzvám, které nová technologie přináší, se pro zaručení přesnosti a spolehlivosti výstupů generovaných AI bez lidského faktoru stále neobejdeme.

Deloitte a umělá inteligence

Společnost Deloitte ve snaze včasně reagovat na budoucí požadavky klientů a neustálé zvyšování efektivity svých služeb drží tempo s moderními technologiemi a hledá řešení využívající umělou inteligenci v celosvětovém měřítku. V Deloitte zastáváme proaktivní přístup a disponujeme nástroji AI, které lze využít v nejrůznějších klíčových oblastech interního auditu, a to jak v rámci fáze plánování auditu, tak i při samotném auditování.

Při plánování auditu je k dispozici nástroj prediktivní analýzy pro plánování auditu (AI-Based Predictive Analytics for Audit Planning), založený na umělé inteligenci, který pomáhá zvýšit efektivitu ve fázi plánování tím, že poskytuje náhled na potenciální rizika prostřednictvím analýzy historických dat a vytváření prediktivních modelů. V praxi to znamená, že tímto nástrojem prediktivní analýzy dochází k agregaci dat z různých zdrojů, včetně finančních systémů, platforem ERP a externích zdrojů. Následně se na základě identifikace vzorců a trendů v datech vyhodnotí pravděpodobnost a potenciální dopad rizik. Analýza rizik a scénářů provedená AI pomáhá auditorům určit, které z oblastí mají být prioritně auditovány.

Dalším příkladem využití AI v praxi je nástroj pro detekci a prevenci podvodů (AI-Powered Fraud Detection and Prevention tool), který analyzuje rozsáhlé datové soubory a detekuje vzory podvodného chování. Při využívání algoritmů strojového učení se nástroj učí z historických dat a identifikuje anomálie nebo nové vzorce podvodů, jako například neobvyklé nárůsty objemů transakcí, častý výskyt zaokrouhlených částek, transakce probíhající mimo obvyklé pracovní hodiny nebo nestandardní nároky zaměstnanců na úhradu výdajů. S pomocí tohoto nástroje je možné identifikovat potenciální hrozby podvodů a zlepšit strategie zmírňování rizik.

Jedním z vynikajících příkladů řešení s využitím umělé inteligence vyvinutého přímo ve společnosti Deloitte je nástroj pro inteligentní kontrolu dokumentů (Intelligent Document Review for Compliance), který prostřednictvím zpracování přirozeného jazyka zajistí soulad s předpisy. Tento nástroj založený na rychlé a přesné analýze velkého množství dokumentů je schopen poskytnout klíčové informace z rozsáhlých dokumentů v průběhu krátkého časového intervalu. V praxi to znamená, že interní auditoři zodpovědní za kontrolu souladu smluv s předpisy dokážou s využitím inteligentní kontroly dokumentů prověřit smlouvy, dodatky a související dokumenty a identifikovat případné odchylky od dohodnutých podmínek nebo potenciální smluvní rizika. Benefity tohoto nástroje spočívají hlavně v usnadnění identifikace nesouladu a eliminaci potřeby často časově náročné revize dokumentů.

Co od AI očekávat v nejbližších letech?

Rostoucí trend implementace AI technologií jde ruku v ruce s komplexnějšími algoritmy, které provádějí systémy umělé inteligence. Rozsah a komplexita, v jakých je AI technologie zaváděna, se výrazně liší v jednotlivých zemích, odvětvích a společnostech. Tato skutečnost je ovlivněna kombinací faktorů specifických pro dané odvětví, vnějšími faktory, jako jsou regulace, a také vnitřními faktory, především individuálním přístupem dané společnosti.

Na závěr je nutno zdůraznit, že budoucnost umělé inteligence v interním auditu přináší jak velký potenciál k transformaci této profese, tak na druhé straně i zásadní výzvy spojené s implementací. Vzhledem k dosavadnímu vývoji technologií AI můžeme v budoucnu očekávat několik klíčových trendů. Vývoj AI a snaha držet krok s moderními technologiemi způsobí, že se AI bude stále více integrovat do auditních procesů a automatizovat rutinní činnosti. Využití ​​prediktivní analýzy na bázi umělé inteligence také umožní auditorům předvídat rizika a trendy, což jim poskytne proaktivní a časově úspornější náhled na rizika a jejich řízení. Na druhou stranu, je nutné brát v potaz rizika spojená se zaváděním nástrojů umělé inteligence, a co je klíčové, umět je identifikovat a řídit. Míra, do jaké je organizace ochotna implementovat a využívat moderní technologie, bude záviset mimo jiné i na její ochotě podstupovat nová rizika.

V neposlední řadě bude mít současný pokrok dopad i na roli interních auditorů a na požadavky na jejich dovednosti. Pro udržení tempa s moderními technologiemi budou muset auditoři prohloubit své znalosti algoritmů umělé inteligence a zajistit etické používání AI v auditorských postupech. Díky využití umělé inteligence při zpracování rutinních úkolů a analýze dat budou mít auditoři více času a zdrojů k zaměření se na činnosti, jako je poskytování informací o nových rizicích, hodnocení účinnosti interních kontrol a asistence při strategických rozhodovacích procesech. Přijetím těchto změn mohou interní auditoři maximalizovat přínosy a současně minimalizovat rizika a vést organizace k efektivnímu řízení rizik, lepšímu výkonu a udržitelnému růstu.

Audit Interní audit Umělá inteligence

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right