Deloitte živě 

Kariéra v auditu: Vyzkoušej si práci finančního detektiva na vlastní kůži!

Zahájit kariéru v auditu lze už na vysoké škole. Stačí zkusit štěstí a přihlásit do workshopu Deloitte College, kde se zájemci mohou seznámit s profesí auditora kompletně od A do Z. Za jedno dopoledne tak získají nejen ucelený vhled do tohoto oboru, ale ti nejlepší mohou dokonce odejít rovnou i s nabídkou práce. Přečtěte si, jak na Deloitte College vzpomínají jeho úspěšní absolventi, kteří se následně stali našimi novopečenými konzultanty.

Workshop Deloitte College probíhá kompletně online formou a účastníci se díky němu seznámí nejen s tím, co je to audit, co práce v tomto oboru obnáší a jaké nástroje auditor používá, ale dokonce si i na vlastní kůži vyzkouší několik úkolů, se kterými se auditor ve své profesi běžně setkává. Pro účast v Deloitte College není potřeba mít žádnou předchozí zkušenost ani studovat konkrétní obor – stačí mít zápal a nebát se nových věcí. A odměnou může být třeba i pracovní nabídka.

Na Deloitte College jsme se zeptali přímo samotných absolventů, kteří se následně stali juniorními auditory v Deloitte. Co si z workshopu odnesli, co je v nových rolích čeká a co by doporučili těm, kteří o dráze finančních detektivů uvažují?

Dominika Grygová

Co ses v rámci Deloitte College naučila?

Dostala jsem odpověď na otázku, co práce auditora obnáší a jak den auditora vypadá. Jelikož jsem se pořád rozhodovala o svém budoucím zaměření, Delloite College v podstatě za mě rozhodla. Navíc celé školení se neslo v příjemné atmosféře, jako tým jsme spolu velmi dobře vycházeli a nikdo se nebál zeptat na jakékoliv otázky.

Co tě ve tvé nové roli juniorního auditorky v Deloitte nyní čeká?

Momentálně mám poslední týden školení Snowball, které mě připravilo na audit snad ve všech směrech. Již mám přiřazené budoucí zakázky a několik inventur. Určitě mě čeká mnoho výzev, každá zakázka je jiná a jedinečná, ale vím, že mám podporu celého týmu, na který se mohu s čímkoliv obrátit.

Co bys chtěla jako auditorka do budoucna dělat?

Tato otázka je u mě pořád otevřená, nechávám si prostor zkusit si více průmyslových odvětví, získat zkušenosti a s časem i užší zaměření. Ráda bych složila auditorské zkoušky a jednou vedla tým auditorů a předávala své znalosti dále svým budoucím kolegům. Ale to mě čeká ještě dlouhá cesta, tak se necháme překvapit.

quote icon

Co bych vzkázala těm, kteří o účasti v Deloitte College uvažují? Neboj se a přihlas se. Kromě Deloitte College je ale možnost se s auditory z Deloitte setkat i na různých studentských akcích a veletrzích a zeptat se jich přímo na to, co tě zajímá.

author name Dominika Grygová, konzultanka v auditním oddělení, Deloitte

Jakub Jasný

Co ses v rámci Deloitte College naučil?

Na vysoké jsem studoval, resp. stále studuji mimo jiné také daně a účetnictví. To znamená, že základy mám, mám dokonce i menší zkušenost z praxe. Přesto mi ale Deloitte College dal možnost vyzkoušet si práci z jiného úhlu pohledu a na úkolech, které bych třeba jinde nepotkal. Také jsem si osvojil pár nových věcí z auditní terminologie.

Co tě ve tvé nové roli juniorního auditora v Deloitte nyní čeká?

Jakmile dokončím ještě pár vstupních e-learningů a školení, čeká mě můj první projekt – budu spolupracovat s klientskou firmou, která působí v oblasti výroby balených čajů.

Co bys chtěl jako auditor do budoucna dělat?

Ještě přesně nevím, rád bych si toho nejprve co nejvíce vyzkoušel a teprve potom bych se specializoval. Nicméně zatím mě nejvíc lákají spolupráce s výrobními podniky obecně – člověk se seznámí s různými postupy a procesy, ke kterým se za jiných okolností nemá šanci dostat. A přitom jde třeba o výrobu věci, kterou používáme denně, a o tom, jak vzniká, vlastně ani netušíme.

quote icon

V Deloitte College člověk získá základní vhled do tématu, zjistí, jak o auditu přemýšlet. Potenciálnímu zájmci bych doporučil, ať si to zkrátka zkusí. A když mu to půjde a bude mít štěstí, dostane pak nabídku k práci, což už je pádná motivace.

author name Jakub Jasný, konzultant v auditním oddělení, Deloitte

Magdalena Lonková

Co ses v rámci Deloitte College naučila?

Když jsem Deloitte College absolvovala, byla jsem ještě v prváku, předmět o auditu máme až ve třeťáku, takže jsem přišla s jen velmi základní představou. V rámci workshopu jsem zjistila především, co to skutečně audit je, jak funguje, co obnáší práce auditora, jak probíhá práce na projektech a podobně.

Co tě ve tvé nové roli juniorního auditorky v Deloitte nyní čeká?

Prozatím ještě nejsem na žádné konkrétní zakázce, momentálně pracuji spíše na jednotlivých úkolech pod dohledem zkušenějších kolegů. Stále se vlastně učím, seznamuji se s procesy, analyzuji proběhlé audity a z nich čerpám.

Co bys chtěla jako auditorka do budoucna dělat?

Zatím nedovedu přesně říct, nicméně v minulosti jsem pracovala v gastru, své zkušenosti bych tím pádem mohla uplatnit v rámci nějakého auditního projektu pro firmu z této oblasti.

quote icon

Uchazečům bych doporučila, aby věnovali pozornost organizaci svého času. Práce v Deloitte je flexibilní, lze dobře skloubit se studiem, je potřeba si to ale dobře uspořádat. A to zejména v náročnějším období, jako je zkouškové nebo auditní sezóna. Odměnou ale je skvělá praxe v oboru už během školy, což každý student ocení.

author name Magdalena Lonková, intern v auditním oddělení, Deloitte

Marek Bechyně

Co ses v rámci Deloitte College naučil?

Deloitte College mi pomohl v mém rozhodovacím procesu při výběru oboru – měl jsem dilema mezi auditem, daněmi a consultingem. Nakonec jsem usoudil, že audit je pro mě to pravé a že dovednosti v něm získané jsou případně skvěle přenositelné i do jiných oborů.

Co tě ve tvé nové roli juniorního auditora v Deloitte nyní čeká?

Čeká mě první zakázka, takže si zopakuji inforamace ze školení. Než se do projektu dostanu, tak si na začátku asi trochu „zaplavu“, ale svůj strach překonám díky pomoci od zkušenějších kolegů.

Co bys chtěl jako auditor do budoucna dělat?

Zaměření jsem si už vybral a nastoupil jsem do týmu FSI auditu (auditní služby pro finanční sektor), můj první klient bude také z této oblasti. Rád bych se věnoval převážně bankám. Rozplánování zakázek na první rok mám ale celkem pestré, takže si budu moct vybrat přesně ten typ klientů, kteří jsou pro mě zajímaví.

quote icon

Práci v auditu bych doporučil těm, kteří mají rádi výzvy a chtějí zkoušet nové věci. A Deloitte College a podobné akce bych doporučil každému, kdo má zájem o práci v auditu a chtěl by si vyzkoušet, jestli by práce auditora byla pro něho to pravé.

author name Marek Bechyně, konzultant v auditním oddělení, Deloitte
Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right