Deloitte živě 

Kariéra v IT auditu: Nahlédni s námi do IT prostředí firem z různých odvětví

Myslíš si, že auditor sedí jen v kanceláři nebo u klienta a listuje v šanonech? Tak to už dnes opravu neplatí. IT auditor využívá moderní technologie, což mu umožňuje pracovat prakticky odkudkoliv. „Je jedno, jestli k nám do týmu nastoupí někdo z Prahy, Brna, Valašského Meziříčí nebo z Přerova, dokážeme nastavit takový model, který povede k oboustranné spokojenosti,“ říká Michal Tomko, konzultant z oddělení Audit & Assurance. A jaké jsou další důvody, proč rozjet kariéru právě v IT auditu?

Nejprve si pojďme připomenout, co to vlastně IT audit je. IT audit v Deloitte je součástí finančního auditu a hlavním úkolem IT auditorů je posoudit, zda je prostředí u klienta dostatečně zabezpečené, zda jsou data ve finančních systémech chráněná a zda na ně může finanční auditor spoléhat. Kromě podkladů, jako jsou protokoly, evidence, předvedení konfigurace apod., je základem práce IT auditora rozhovor s klientem, na jehož základě monitoruje celé IT prostředí. „Klient nám toho řekne spoustu, ale to ještě neznamená, že na to spoléháme. My musíme aplikovat profesní skepsi. Říkáme: A teď nám dokažte, že ten proces a kontroly, o kterých jsme spolu mluvili, skutečně fungují,“ popisuje Ivan Voříšek, senior manažer v oddělení Audit & Assurance.

Chceš si vyzkoušet práci, která má budoucnost? Staň se IT auditorem. Vše, co chceš o tomto oboru vědět, si můžeš přečíst v našich článcích.

IT audit po covidu aneb co (ne)změnila pandemie

Covid přinesl do pracovního prostředí většiny firem celou řadu změn, kterým se museli přizpůsobit jak naši IT auditoři, tak jejich klienti. Velkou výzvou byla samozřejmě práce jako taková, protože její stěžejní část tvoří komunikace s klienty. A ta v době covidové pandemie musela probíhat převážně online. „Bylo to úplně jiné aranžmá, místo toho, abychom ke klientovi jeli fyzicky a převzali si od něj dokumenty, jsme toho člověka třeba nikdy osobně neviděli,“ ohlíží se za obdobím pandemie Ivan Voříšek. Veškerá agenda se řešila vzdáleně a člověk mohl s klienty hovořit z kanceláře nebo z chalupy. A právě tato flexibilita je zásadní pozitivní změna, kterou pandemie covidu-19 přinesla. Dnes tak můžou pracovat IT auditoři prakticky odkudkoliv, protože také klienti si zvykli na komunikaci přes web kamery a většina z nich tuto formu kontaktu preferuje i dnes.

Každá mince má ale dvě strany, a tak se i přes všeobecnou oblibu home officu IT auditoři po skončení pandemických opatření alespoň částečně vrátili nejen do kanceláří Deloitte, ať už v Praze, Brně, nebo Bratislavě, ale současně také k fyzickým schůzkám s klienty, zejména k těm úvodním. Proč? Protože osobní vazby jsou důležité – jak pro fungování týmu, tak pro vztahy s klienty. „Zakládáme si na tom, abychom se znali a fungovali jako tým,“ vysvětluje Ivan Voříšek, proč považuje za nezbytné, aby i kolega, který pracuje třeba z Aše, neztratil kontakt s týmem, účastnil se teambuildingů a dalších společných akcí a na pravidelné bázi jezdil do kanceláře.

Ostatně také zaškolování nových lidí se ukázalo jako efektivnější, pokud probíhá přímo v kanceláři. Své o tom ví i konzultant Michal Tomko, který do Deloitte nastoupil krátce před vypuknutím pandemie a velkou část práce se musel naučit přes Teamsy. To byla nová zkušenost i pro IT auditory z Deloitte, kde mohli zaměstnanci práci z domova využívat již dávno před covidem. „Je přece jen rozdíl, když se člověk učí auditním postupům v kanceláři a může se kdykoliv na cokoliv zeptat, nebo když to řeší přes Teamsy na dálku. Ale na druhé straně to člověka naučí samostatnosti, která je pro vzdálenou práci podstatná,“ vzpomíná Michal.

A jak toto období vnímaly společnosti? Jaké otázky vlastně nejčastěji z hlediska IT řešily? „Když jsem se bavil s klienty o potenciálních hrozbách a útocích, kterým čelili, bylo to hodně v oblasti zaškolování zaměstnanců a bezpečnostního povědomí o práci s počítačem. Řada lidí totiž předtím nebyla zvyklá na práci z domova,“ přibližuje starosti firem v době covidové Michal a zároveň konstatuje, že pandemie měla v oblasti IT i některé pozitivní dopady. Například IT dostalo ve firmách mnohem více prostoru. „Lidi se nemohli vídat osobně a počítače musely nahradit spoustu on-site procesů a postupů. A najednou byli ajťáci pro firmu velmi důležití, protože jen oni dokázali zajistit, aby infrastruktura ve firmě mohla fungovat.“ Hodně projektů se také urychlilo, zejména v oblasti zabezpečení sítí, a to právě proto, aby firmy během covidu dokázaly fungovat.

Proč je skvělé rozjet kariéru právě v IT auditu?

Michal Tomko nám prozradil, co ho na IT auditu nejvíc baví a proč je to vynikající startovní pozice pro rozjezd kariéry:

Získáš neocenitelné zkušenosti. Máme možnost nahlédnout do IT prostředí nejrůznějších firem, poznávat technologie, které používají, a potkávat se a hovořit se zkušenými IT manažery, kteří vedou IT oddělení velkých bank a podniků. A to je pro budoucí kariéru nesmírná výhoda.

Naučíš se jednat s top managementem. Při naší práci se setkáváme s managementem, dostaneme se do situací, kdy junioři komunikují s vedoucími oddělení nebo často i s řediteli firmy. A Deloitte umožňuje si něco takové vyzkoušet, protože člověk na to nikdy není sám.

Zlepšíš si komunikační dovednosti. V tomto oboru je komunikace hodně důležitá. Klientovi je potřeba odprezentovat závěrečné nálezy tak, aby i negativní zjištění, která se u 99 % firem objeví, nejen přijal, ale hlavně, aby si z nich vzal ponaučení.

Každý den je trochu jiný. Zvlášť v sezoně, když má člověk klientů víc, může si práci sám organizovat. Je období, kdy je víc klientských schůzek, potom je období, kdy se probírá auditní dokumentací od klienta a dívá se, zda to je v pořádku, či ne. Potom následuje sepisování závěrečné zprávy pro klienta, která obsahuje nedostatky, jež jsme identifkovali.

Najdeš u nás flexibilitu. Což využiješ zvlášť tehdy, pokud ještě studuješ. Není problém domluvit si, kdy potřebuješ být ve škole, a podle toho si nastavit pracovní dobu.

Láká tě práce v IT auditu? Pak se mrkni na naše otevřené pozice níže a zjisti, co všechno nabízíme. Rádi se s tebou setkáme!

  • Ještě studuješ? Pak pro tebe máme ideální pozici, kde skloubíš práci se školou a získáš důležité zkušenosti do další kariéry – a můžeš si vybrat, jestli v Praze, nebo v Brně!
  • Pokud už máš zkušenosti v oblasti IT a chceš u nás pracovat jako IT auditor, pročti si inzerát a ozvi se nám!
Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu IT audit

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right