Daně 

Každý dobrý daňový poradce musí být dnes tak trochu i ajťák, říká Jaroslav Beneš, ředitel v daňovém oddělení Deloitte

Pryč jsou doby, kdy největším úspěchem daňového poradce bylo správně zpracovat tabulku v Excelu. Díky digitalizaci, robotice a umělé inteligenci dnes mají k dispozici celou řadu nástrojů, které jim pomáhají efektivně, přesně a rychle zpracovávat mnohem větší množství dat. Ty si navíc sami vyvíjejí, takže z daňaře se tak klidně může stát ajťák, který na základě své praxe vymyslí pokročilý nástroj usnadňující zpracování daňových přiznání, kontrolního hlášení, mzdové agendy a dalších reportů. Pod pokličku měnícího se světa daní jsme nahlédli s Jaroslavem Benešem, ředitelem a CTO v oddělení daňového poradenství Deloitte.

„Daňové prostředí se hodně posouvá do technologií. Už nestačí pouze vyplnit pár formulářů, finanční úřady chtějí informace a data v zásadě o všem, co můžou nějakým způsobem analyzovat nebo porovnávat a touto cestou objevovat skryté daňové úniky. A s tím samozřejmě souvisí i jiné požadavky na daňové poradce. Kdo se orientuje v technologiích a je schopen oba světy propojit, získá v dalších letech obrovskou konkurenční výhodu,“ popisuje změnu prostředí Jaroslav Beneš.

Přístup finančních úřadů je tak podle něho jedním z hlavních důvodů, proč daňoví poradci musí vedle teoretických znalostí umět pracovat i se specializovanými aplikacemi.

Daňová + IT specializace = kombinace pro budoucnost

Klíčovým faktorem úspěšného daňového poradenství budoucnosti je specializace. Požadavků ze strany finančních úřadů je mnoho, procesů a daňových nástrojů nespočet, a pro jednoho člověk je velmi obtížné těmto nárokům dostát. Tým daňového poradenství v Deloitte je proto rozdělen na dvě části: produktovo-analytický tým a vývojářský tým. „V prvním zmíněném jsou odborníci, kteří vymýšlí kreativní a efektivní řešení, ve druhém potom experti, kteří tyto nápady programují do podoby aplikací,“ vysvětluje Jaroslav Beneš a dále objasňuje, že do týmu vždy hledají jedince, které baví technologie, mají chuť s nimi pracovat a něco vytvářet.

„Zároveň jsou to lidé, kteří mají analytické myšlení a jsou schopni přemýšlet o různých situacích v různých scénářích. V současnosti máme v týmu lidi, kteří ani daně nestudovali, ale baví je hledat vzorce v datech a dokáží myslet ‚out of the box‘,“ popisuje svůj daňový tým Jaroslav Beneš a dodává: “Řešili jsme, zda je lepší najmout ajťáky a naučit je daně, nebo najmout daňaře a naučit je IT. Jdeme oběma směry. Máme lidi, kteří byli daňovými poradci a zajímají se o technologie, a stejně tak ajťáky, kteří se učí, jak funguje například daň z příjmu právnických osob.“

V hlavní roli technologie aneb co vzniklo pod taktovou daňových ajťáků v Deloitte

To, co trvalo bez technologií dny, dnes aplikace a digitální nástroje zvládnou během pár hodin. Navíc přesněji. Jaké nástroje z dílny Deloitte zbaví klienty strachu z finančních kontrol?

taxCube: Nástroj pro přípravu a podání kontrolního hlášení k DPH. Nově umí zpracovávat i údaje pro Intrastat – o statistické reporty se totiž začaly aktivněji zajímat i finanční úřady, neboť data uváděná v daňových přiznáních často nesouhlasí. Z čistě statistického reportingu sice nevyplývá povinnost daňové platby, ale i za jeho špatné zpracování mohou úřady udělit velmi vysoké pokuty, a proto je důležité mu věnovat patřičnou pozornost.

taxNavigator: Jedná se o nástroj pro oblast korporátních daní, který umožňuje velmi dobře a strukturovaně připravovat přiznání daně z příjmu právnických osob. Největší výzva pro daňového manažera je zpětně dohledat, jak bylo daňové přiznání sestaveno před dvěma či třemi roky. Výhoda našeho nástroje spočívá v tom, že obsahuje plnou dokumentaci, a to včetně záznamu všech úprav, kterými daně prošly, než skončily ve finálním daňovém přiznání. Navíc uvádí i vysvětlení, proč se tak stalo. Dokladování a zpětná dohledatelnost údajů jsou při daňové kontrole neocenitelným pomocníkem.

dInvoiceBot: Nástroj kombinuje umělou inteligenci strojového učení a robotické zpracování. Je to vlastně takový robotický účetní. Robot je v okamžiku, kdy dostane naskenovanou (přijatou) fakturu, schopen rozpoznat nejen hlavičku faktury, ale i její jednotlivé položky, a připravit dávku pro zaúčtování celé faktury, aniž by do procesu musel zasáhnout člověk.

PeoplePort: Roční zúčtování daně nebo prohlášení poplatníka jednoduše na mobilním telefonu? Donedávna sci-fi, s tímto nástrojem běžná záležitost. Aplikace PeoplePort je připravena tak, aby sloužila jako komunikační portál mezi klientským HR, zaměstnancem klienta a mzdovou účtárnou. Kromě ročního zúčtování daně má celou řadu dalších funkcí, jako například zabezpečná distribuce výplatních pásek, schvalování žádostí o dovolenou nebo správu dat o zaměstnanci.

To ale ani zdaleka není vše! Podívejte se na kompletní přehled nástrojů, které vznikají v Deloitte STEM daňové dílně!

Kariérní okénko – daňařem v Deloitte?
Láká vás svět IT, který má přesah do daní? Chcete začít kariéru v daňovém oddělení Deloitte? Pak se vyplatí sledovat náš kariérní web.

STEM v Deloitte Kariéra v daních

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right