Technologie 

Kdy nastal u lidí zlom v investování?

V dubnu proběhla první letošní akce komunity Fast 50. Hlavním tématem večera bylo investování – jak s ním vlastně začít? A hlavně – do čeho nejlépe investovat? To a mnohem více jsme probrali s pozvanými odborníky.

Lze říct, jak jsou na tom Češi s investováním?

Alan Pock, spoluzakladatel investiční platformy do nemovitostí Investown.cz, si myslí, že Češi jsou na tom obecně s investováním lépe, než tomu bylo před koronavirovou krizí. „Tehdy to byl ten největší spouštěč, kdy si lidé začali stahovat mobilní aplikace a začali se o to zajímat. Covid a válka spustili totiž inflaci, což je velký strašák – navíc pokud máte spoustu hotovosti.“

S tímto názorem souhlasí i Filip Kejla, Managing Partner ve společnosti Nextwealth. „Musím říct, že covid ovlivnil segment finančního trhu spíše pozitivně. V covidu měli lidé čas, byli doma, a proto se začali zaměřovat na investování. Troufám si říct, že covid byl game changer.“

quote icon

Jsem zvědavý, jestli technologie přinesou to, že lidé budou zodpovědnější v investování, anebo se z nich naopak stanou gambleři.

Neinvestujete? Kdy tedy začít?

„Začni co nejdřív,“ odpovídá Kejla na otázku, co radí lidem, kteří neinvestují. „Investování je běh na dlouhou trať, to už jsem říkal několikrát, není to sprint. Je to maraton. A je důležité, aby si to každý uvědomil. Investováním se snažíte budovat nějaký majetek a je jedno, jestli začínáte jako drobný investor nebo jako investor, který už má peníze,“ dodává.

Co technologie, mají na investování vliv?

„Já bych řekl, že naprosto zásadně“, říká Štěpán Uherík, CFO skupiny SatoshiLabs. Podle něj je to vidět na přístupu k aplikacím, které umožňují investování. Je ale prý důležité vypíchnout obě mince. „Na jednu stranu to považuji za skvělý krok, lidé mají možnosti investovat, mohou se vzdělávat. Na druhou stranu, pozor na to – ty aplikace mají jeden cíl. Tím je to, aby lidé obchodovali. Takže ta přílišná gamifikace, blikání na displeji, je pro mě veliké téma. Jsem zvědavý, jestli technologie přinesou to, že lidé budou zodpovědnější v investování, anebo se z nich naopak stanou gambleři.“

A co je v programu Fast 50 za novinky?

„Velkou novinkou je náš nový hlavní partner – společnost FTMO, která v minulých letech naši soutěž vyhrála. Chystáme se také v rámci výjezdního zasedání vyjet do Ostravy, na to se moc těším,“ popisuje Kateřina Novotná, lídryně českého programu Deloitte Technology Fast 50. „Letošní ročník je jubilejní, snažili jsme se proto program oživit. Upravili jsme rozvrh jednotlivých setkání a vyrazíme mimo Prahu. A jak řekla Katka, máme hlavně nového hlavního partnera,“ doplňuje Jiří Sauer, CE lídr programu.

Co takový nový partner může programu vlastně přinést?

„Řekl bych, že jako partneři můžeme dodat zpětnou vazbu ostatním podnikatelům. Mezi partnery jsou banky a ostatní společnosti, které za tím mohou hledat byznys – byť na tom není nic špatného. I díky naší finanční pomoci se akce dostane mezi víc lidí,“ zakončuje CEO FTMO Otakar Šuffner.

Zajímá vás o první letošní akci Fast 50 komunity více? Chcete vědět více o investování? Mrkněte se na rozhovory s těmi nejpovolanějšími!

 

Investice Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right