Deloitte živě 

Lukáš Raška z Livesport: Zakládáme si na tom, že jsme soukromě vlastněná firma

Sportovní výsledky přinášejí někdy až tak rychle, že si jejich uživatele musí vypínat notifikace. Jinak by znali výsledek zápasu ještě před tím, než ho uvidí v realitě při sledování sportovního přenosu. Na rychlosti si Livesport, technologická firma, která přináší sportovní výsledky a zpravodajství, zakládá od začátku a bere ji jako konkurenční výhodu.

Livesport je na trhu už 16 let – jak se za tu dobu změnil?

Firma fungovala zhruba 13–14 let velmi organicky, nabírala zaměstnance spíše pomalejším tempem, od počátku ale byla zisková. Přerodila se z menší, rodinně řízené firmy do společnosti dnešních rozměrů, která má v grupě více než 800 zaměstnanců, v Praze v Livesport s.r.o. přes 200, a to už samozřejmě vyžaduje jiný styl řízení. Poslední dva roky jsme tak nastavili spoustu procesů, které více odpovídají tomu, jak je dnes firma velká.

Livesport je nejlépe řízenou firmou Česka

Czech Best Managed Companies prokazují kvalitu řízení na úrovni těch nejlepších

Byl tohle důvod, proč jste se přihlásili do programu Czech Best Managed Companies, který hodnotí kvalitu řízení firem?  

Přihlásili jsme se, protože jsme si chtěli ověřit, jestli jsme již opravdu dosáhli úrovně řízení a organizace, při které bychom na takové ocenění mohli reálně pomýšlet. Vnitřně jsme ten pocit měli a jsme velmi rádi, že ke stejnému názoru došla i porota programu. Nicméně i kdybychom na ocenění nedosáhli, celý proces byl pro Livesport přínosem a přinutil nás zamýšlet se nad dotčenými tématy z různých úhlů pohledu.

Jak se vám dařilo ukočírovat rychlý růst, který provází technologické firmy?

Prošli jsme si obdobím hyperrůstu, což bylo zhmotněno kolem roku 2011, kdy jsme se účastnili programu Deloitte Technology Fast 50 – tehdy jsme zvítězili za Česko a stali se druhou nejrychleji rostoucí technologickou firmu v CE. Společnost roste každým rokem, ale to samozřejmě nelze udržet donekonečna – dostáváme se už do stádia jakési dospělosti firmy, kdy už se nesoustředíme jen na růst obratu, ale snažíme se růst v počtu uživatelů, rozšiřovat naši teritoriální působnost a kvalitu a šíři obsahu, který uživatelům poskytujeme.

Lukáš Raška zastává v Livesportu pozici Chief Commercial Officer od roku 2020

Co považujete za zásadní milníky ve vývoji společnosti?

Milníků bylo několik. Jedním z nich bylo uvědomění si, že to, co děláme, můžeme úspěšně replikovat po celém světě, byť se stále cítíme jako česká firma se sídlem v Česku. Dalším zásadním milníkem byl rok 2013 a uvedení aplikací na iOS a následně pro Android, což dále rozšířilo počet našich uživatelů. V nedávné době to bylo rozšíření výsledků a statistik o sportovní zpravodajství, ať už textové či audiovizuální.

V čem je vaše přidaná hodnota, čím přesvědčujete uživatele?

Naši uživatelé oceňují to, že je náš produkt rychlý – sportovní výsledky přinášíme někdy až tak rychle, že si vypínají notifikace, protože sledují televizní přenos, který je pozadu oproti tomu, kdy my reportujeme výsledek. Cení si i toho, že jsme se od počátku snažili dělat maximum pro ně. Byť v sobě produkt obsahuje reklamní sdělení, tak se to vždy snažíme dělat tak, aby je to neotravovalo. A pak je to i rychlost, s jakou uvádíme technologické novinky – neustále se snažíme být první, aby uživatelé u nás vždy našli to, co hledají.

A jak to funguje dovnitř firmy?

Myslím si, že jsme opravdu dobří v šíření informací, komunikování vize a provázanosti napříč odděleními, a ve způsobu, jakými jsou informace dostupné napříč firmou. Snažíme se, aby každý zaměstnanec věděl přesně, co dělá, proč to dělá a jaký to má dopad na výsledky celé firmy.

Ocenění Czech Best Managed Companies 2022 pro Livesport

Livesport je česká technologická společnost založená v roce 2006 Martinem Hájkem a Jiřím Marešem, kteří dodnes ve firmě aktivně působí. Globální lídr ve svém oboru poskytuje ve více než 40 zemích sportovní výsledky, statistiky a zpravodajství z fotbalu, hokeje, tenisu a dalších sportů přes aplikaci v mobilu či na webu. Společnost získala ocenění Czech Best Managed Companies 2022, které náleží nejlépe řízeným firmám Česka. Výrazně se také zapsala i do programu Deloitte Technology Fast 50, když se v roce 2011 stala druhou nejrychleji rostoucí technologickou firmou v regionu CE.

Na co se chtějí v Livesportu do budoucna zaměřit? Pusťte si video.

Tomáš Havryluk z Alza.cz: Ocenění je potvrzením, že se ubíráme správnou cestou

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Tomáš Havryluk z Alza.cz: Ocenění je potvrzením, že se ubíráme správnou cestou
Czech Best Managed Companies

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right