Daně 

Lze nastartovat kariéru v daních i bez praxe?

Představte si situaci – jste čerstvě po škole a láká vás práce v daních. Jenže si kladete otázku, jestli vám škola dala kromě teorie i dostatek praxe. Co když ne? Nevadí – stačí, pokud jste se alespoň někdy setkali s pojmem jako třeba daňové přiznání nebo DPH. Zbytek vás už naučíme, s přípravou se tak rozhodně sami trápit nemusíte.

Všichni nováčci u nás podstoupí takzvaný onboardingový proces – neboli systém snadného nástupu k nám na palubu. Během něho absolvujete úvodní školení (trvající asi 14 dní), na které navazuje zhruba roční a relativně intenzivní RTA (Registered Tax Advisor) příprava na zkoušky daňového poradce. Je tedy možné, že se za rok u nás v Deloitte posunete o opravdu velký krok.

Jak sám Vojta Sodomka z oddělení Tax & Legal říká: „Naučit se teorii je jedna věc, mnohem důležitější je ji umět použít. S obojím ti výrazně pomohou školení od Deloittu, která mají na starost odborníci z praxe v pravém slova smyslu.“  Jak konkrétně to ale celé vlastně probíhá? Co přesně je náplní práce daňaře? O tom se nám rozpovídal právě Vojta, který zkoušky na daňového poradce nedávno absolvoval.

Vojto, začněme úplně od píky. Co tě čeká jako první, když se dostaneš do daňového oddělení? Je tam nějaké úvodní školení?

Nejdřív tě čeká pořádný welcome od nových kolegů. Potom přichází dva typy školení. První obecné formou e-learningů a druhé skládající se z několika okruhů na účetní a daňovou problematiku od A do Z. Právě to druhé je zajímavější, neb ti dá správný základ a pokud již nějaký máš, tak ti rozšíří obzory.

Ty si v nedávné době složil zkoušky na daňového poradce. Jak moc náročná příprava to pro tebe byla?

S nadsázkou to nazvu jedním slovem „porod“, ale nakonec zcela zajímavý a rozhodně obohacující. Zároveň poslíčci v podobě nervů jsou obrovští a s blížícím se termínem zkoušky se zvětšují. Když už jsem u těch přirovnání, tak porodnice alias samotná zkouška se nachází v Brně. Je složena z písemné a ústní části. Pro ústní část je podmínkou složit písemnou, která se skládá z dvou dílčích částí – první den přímé daně a účetnictví a druhý den nepřímé daně. Kromě studování je nutné se i psychicky připravit na dobu, kterou písemné zkoušky trvají, jelikož se jedná o dva testy, které trvají po pěti hodinách. Za mě nejlepší cesta, jak se připravit na vrcholový výkon, je sednout si doma ke stolu a počítat a počítat. Možná ti to přijde jako kruté, ale při této přípravě zjistíš, že počítání jednoho příkladu ti zabere třeba dvě hodiny. Takže nakonec těch deset hodin psaní ti u zkoušky uteče lusknutím prstu.

Zkusíš si během přípravy i nějakou praxi nebo se vše točí jen v rovinách teorií?

Teorie je pouhý základ a nutný předpoklad pro úspěšné složení zkoušky. Praxi si rozhodně vyzkoušíš. Právě ona určuje, jak se ti může zadařit. Já tedy praxi chápu ve dvou pohledech. V prvním a v tom důležitějším máš praxi v samotném počítání příkladů. Jedná se o příklady, které se v praxi hojně vyskytují. V druhém pohledu si tu praxi zažiješ právě na klientech. Trochu záleží i na které pozici a v kterém oddělení pracuješ. Za mě mohu vyzdvihnout oddělení BPS, protože právě v něm máš šanci si vyzkoušet téměř všechno – od samotného účetnictví přes daň z přidané hodnoty po daň z příjmů právnických osob.

Mohou RTA přípravou projít i úplní začátečníci, lidi bez praxe a zkušeností?

Rozhodně. Ta zkouška je opravdu zvládnutelná, pokud se na ni dostatečně připravíš. Existuje spousta literatury, seminářů, školení, které ti jsou v přípravě oporou. Ale jak jsem již zmínil, naučit se teorii je jedna věc, mnohem důležitější je ji umět použít. S obojím ti výrazně pomohou školení od Deloittu, které mají na starost odborníci z praxe v pravém slova smyslu. Výhodou je i to, že v případě otázek se na ně můžeš kdykoliv obrátit. Naše Deloitte RTA příprava počítá, že na ni mohou chodit úplní začátečníci. Takže toho se bát nemusíš, právě naopak. Pokud už si znalý/á, tak cesta pro tebe bude jednodušší, pro začátečníky to znamená jen to, že přípravě budeš muset věnovat více času.

Co pro tebe osobně bylo na té cestě od úvodního školení po závěrečné zkoušky nejtěžší?

Nejtěžší pro mě byly dvě věci. První byla strategie. Potřeboval jsem si určit, jak budu přistupovat k učení a počítání. Musíš zohlednit to, že každou dílčí část musíš dát minimálně na polovinu bodů. Nestačí se naučit všechny daně a třeba vynechat účetnictví, i když ti to celkově dá víc jak polovinu bodů.

Dají se podle tebe zkoušky na daňového poradce absolvovat pouze se znalostmi ze školy? Nebo je RTA příprava zlomová?

Já už jsem se v účetnictví a daních pohyboval od střední školy. Na vysoké škole jsem studoval jako hlavní specializaci účetnictví a vedlejší daně. Již jsem měl zkušenosti z praxe. Po tomto si můžeš říct, že už jsem toho musel vědět hodně a že jsem to hravě zvládnul. Ba naopak! Bez další přípravy bych se neobešel. Komora daňových poradců nabízí hromadu školení, které tě připraví. Ale pak tu je Deloitte RTA příprava. Vyzkoušel jsem si oba druhy přípravy, proto mohu jednoduše říct, že školení od Deloittu je definitivně koncipováno přínosněji.

Jaké dovednosti jsou pro práci daňaře nejdůležitější?

Určitě se nerozhodovat unáhleně. Vždy je nutné se nad daným případem pořádně zamyslet. Ne vždy to první, co tě napadne, je správné. Může existovat několik řešení a ty musíš s ohledem na situaci vybrat to nejvýhodnější. Například při zkoušce musíš vždy vymyslet řešení, které je pro klienta daňově nejoptimálnější, i když existuje řada dalších možností, které se mohou zdát výhodnější.

Měl jsi pocit, že ti už od tvých úplných začátků kolegové pomáhají?

Kdykoliv jsem měl nějaký dotaz, tak jsem se s každým mohl poradit. Velkým benefitem bylo to, že od nás na zkoušky šlo více lidí. Chtěli jsme přípravu zefektivnit a věděli jsme, že dohromady víme více. Proto jsme vytvořili menší skupinu asi o 5 lidech, v rámci které jsme se občas scházeli, probírali některé příklady a vzájemně se zkoušeli. Nejužitečnější bylo to, že když jsem něco nevěděl, tak jsem se na ně mohl kdykoliv obrátit, protože téměř vždy aspoň jeden znal odpověď. Pak jsme se i zkoušeli, což bylo skvělé v tom, že když o tom přemýšlíš v hlavě, tak si myslíš, že to chápeš, ale když o tom začneš mluvit, tak až pak zjistíš, jestli to opravdu zvládáš.

Co s tvou kariérou bude dál, kam chceš teď směřovat?

V současnosti nepřestávám působit v oddělení BPS, které mi nabízí velmi rozmanitou práci. Opravdu si sáhnu do spousty oblastí. Možná si zde nesáhneš zcela do hloubky, ale i tak je to perfektní pro budoucnost, protože se ti otevírají dveře všude. Rozhodně bych neměnil. Když máš takové základy, tak o tebe budou mít všude zájem. K tomu se můžeš začít specializovat třeba na daň z příjmů právnických osob a k tomu konkrétně i na nějakou oblast. Na druhé straně si můžeš otevřít svou firmu.

Mít zkoušky daňového poradce znamená, že na pracovním trhu budeš atraktivnější. I kdyby si ten certifikát nevyužíval/a, tak aspoň všichni kolem budou vědět, že disponuješ prvotřídní kvalitou. Co se týče mě, tak v této oblasti chci dále působit, protože se jedná o vždy jistou práci. Vždy se uplatníš, protože daně vždy budou existovat a nikdy nebudou jednoduché. Do budoucna bych se chtěl dále specializovat na nějakou konkrétnější daňovou oblast a k tomu se chci začít angažovat v Komoře daňových poradců.

Co je pak tou hlavní praxí, kterou vykonáváš? Jak zkrátka vypadá tvůj den daňaře?

Přijdeš do kanceláře, vezmeš si razítko daňového poradce a razítkuješ daňová přiznání od rána do večera. Dělám si srandu. Navíc zmíněné razítko se už ani nedává. Ve skutečnosti to znamená to, že už mám nějakou odbornou způsobilost. Předpokládá se, že tuto oblast chápu a že spolehlivě mohu dávat daňové rady a další. Zároveň se v práci mohu snáze kariérně posunout dál.

Pokud vás práce v daních zaujala, podívejte se na naše kariérní stránky jsmedeloitte.cz, třeba najdeme společnou cestu.

Kariéra v Deloitte Kariéra v daních Nepřímé daně Přímé daně DPH

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right