Technologie  Deloitte živě 

makeITtoday: Technologie nejsou hračka, učíme děti, aby je samy tvořily

Technologie jsou součástí každodenního života, děti nevyjímaje, žijeme v technologické době a pokrok bude stále rychlejší. To jsou fakta, a co teď s tím? Začít s těmi nejmenšími. „Pro děti je totiž důležitá hravost a učení tvořením, což jsou jedny z nejdůležitějších hodnot při realizaci našich programovacích kurzů pro děti od 8 let,“ říká Klára Štouračová, spoluzakladatelka firmy makeITtoday, kde učí zkušení lektoři z praxe děti programovat a zároveň rozvíjejí jejich soft skills. Firma se letos přihlásila do soutěže Deloitte Technology Fast 50 do kategorie Social Impact Award. Cena je určena pro firmy, které mají produkt či službu s pozitivním dopadem na společnost.

Každý kurz v makeITtoday má jasně dané technologické dovednosti, děti se hravou formou seznámí se základními programátorskými koncepty, jako jsou algoritmy, cykly, podmínky. „Na konci jednoho z nich například umí používat všechny příkazy ve Scratchi v malých úlohách, dokáží vytvořit animovaný příběh nebo jednoduchou hru,“ vysvětluje Klára Štouračová, spoluzakladatelka makeITtoday.

CHCEME VYBUDOVAT PRVNÍ TECH HUB PRO DĚTI

„Máme za sebou první úspěšný rok fungování a vidíme, že čím dál tím více rodičů si začíná uvědomovat důležitost nadčasových dovedností, tedy digitálních dovedností a tzv. soft skills, které v našich kurzech rozvíjíme. Na kurzech po dětech chceme, aby se nebály přicházet s vlastními postupy, dělat chyby a nacházet kreativní řešení. To jsou totiž prvky, které budou v příštích letech dominovat,“ připomíná Klára Štouračová.

Co je vaším cílem? Děti a studenty nejen připravit na budoucnost a vybavit je potřebnými dovednostmi, ale také vybudovat první tech hub a platformu, tedy kreativní místo, kde se budou moci scházet, kde budou mít k dispozici nejnovějších technologie a mentory. Pro tento cíl aktuálně hledáme strategického partnera.

Jak na tom vůbec děti u nás jsou, pokud jde o využívání technologií ve školách? České školství bohužel nereaguje dostatečně rychle na turbulentní změny, které díky technologiím mění všechny obory, a tím pádem i nároky na dovednosti, které by děti a studenti měli získat. Dnes nevíme, jaká povolání a obory budou existovat za pár let, proto už teď potřebují získávat schopnosti, díky kterým se dokáží úspěšně navigovat v neustále se měnícím prostředí. Jedině tak budou schopni sami budoucnost utvářet.

Proč se děti potřebují věnovat programování? Rozvíjí tak informatické myšlení, logické myšlení a učí děti, jak jiným způsobem přistupovat k řešení problémů. To jsou velmi cenné dovednosti a v dnešní době nezbytnosti, proto se tolik mluví o nové formě gramotnosti. Pochopitelně ne všichni, kteří se učí programovat, se jednou programátory stanou. Ale dovednost využijí všichni.

Letos jste se do soutěže Technology Fast 50 přihlásili poprvé, co vás k tomu vedlo? Díky účasti v soutěži můžeme získat nové cenné kontakty, hlavně ale doufáme, že se o tématu vzdělávání děti pro budoucnost bude více mluvit. Ve společnosti stále panuje spoustu mýtů a my děláme všechno pro to, aby současné děti a studenti byli jednou konkurenceschopné v globálním měřítku a Česko tak i díky nim patřilo k inovativním zemím.

Jak dopadla soutěž Deloitte Technology Fast 50? Sledujte na blogu články pod tagem Fast 50 2018, podívejte se, jak probíhalo slavnostní vyhlášení v Praze. Připomeňte si aktivity našeho Deloitte KidsXO klubu, kde děti seznamuje s moderními technologiemi a připravujeme je na budoucnost.

Deloitte KidsXO klub Deloitte Technology Fast 50 Deloitte TeenXO klub

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right