Deloitte živě 

Maloobchod v dubnu: pokles tržeb a nejistý výhled

Maloobchodní tržby se v dubnu v meziročním srovnání snižují již rok v řadě. Pokles tržeb je zaznamenán ve většině sortimentních skupin a ke zlepšení pravděpodobně dojde nejdříve v příštím roce. Maloobchodní tržby bez motorových vozidel meziměsíčně po kalendářním i sezónním očištění klesly o 0,3 %. V meziročním srovnání klesly maloobchodní tržby po kalendářním očištění o 7,7 %.

Za propadem tržeb stojí vysoká inflace daleko převyšující růst nominálních mezd domácností, čímž klesá životní úroveň a také jejich spotřeba. Reálné mzdy se v 1. čtvrtletí propadly kupní sílou o šest let zpět do roku 2017. Dokud tato situace bude trvat, nemůže dojít k zásadnímu zlepšení. Domácnosti šetří u prodejů základních potravin, kde se tržby propadly meziročně o 9,3 %.

Situace není lepší ani u nepotravinového zboží, kde se tržby propadly o 9,5 %. Z toho nejvíce klesaly stejně jako předchozí měsíce prodeje výrobků určených pro domácnost o 16,5 % a prodeje ve stáncích a trzích o 14,8 procent. Od lockdownu se nepodařilo zvýšit prodeje na internetu, které klesají šestnáctý měsíc v řadě, konkrétně v dubnu o 6,8 procenta. Samostatnou kapitolou jsou prodeje motorových vozidel, které rostly o 12 %. Zde ovšem hraje roli nízká srovnávací základna z minulého roku. Klesající počet nových objednávek z průmyslu značí, že se další zlepšení očekávat pro následující měsíce nedá.

Hlavní roli v poklesu maloobchodních tržeb hraje vysoká inflace. Spotřebitelská inflace sice zvolnila dynamiku v dubnu, když rostla o 12,7 %, ovšem stále převyšuje tempo růstu nominálních mezd. Tento trend se pravděpodobně otočí na konci tohoto roku, jelikož inflace bude stále zpomalovat růst. Za celý letošní rok očekáváme pokles maloobchodních tržeb o zhruba 4 procenta a růst nastane nejdříve v roce 2024.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right