Poradenství  Deloitte živě 

Maloobchod v dubnu podpořily růst mezd i Velikonoce, tržby z prodeje potravin vylétly o 10 procent

Domácí poptávka je i nadále stabilní podporou růstu ekonomiky. V dubnu se maloobchodní tržby reálně meziročně zvýšily o 6,9 procenta. Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy stoupl obrat v obchodech o 5,4 procenta. Poptávku nyní podporuje zejména růst mezd. Rizikem rychlého růstu poptávky a zvyšování mezd je tlak na zvyšování cen.

Specifickým faktorem v dubnu byly Velikonoce. Zatímco loni se nákupy související s Velikonocemi realizovali již v březnu, letos spadly do dubna. To je také důvod, proč jinak pomalu rostoucí tržby z prodeje potravin tentokrát meziročně vylétly o 10,0 procent.

Bestselerem jsou i nadále mobily a počítače, jejichž prodeje v dubnu meziročně stouply o 15,4 procenta. Rychle rostl také obrat prodejen s nábytkem, elektrospotřebiči a elektronikou (+6,6 procenta). Naopak obrat klesl prodejnám s oblečením a obuví (-2,5 procenta).

Vzhledem k vývoji zaměstnanosti a mezd lze očekávat, že domácí poptávka v nejbližších měsících nezchladne. Zatímco riziko obchodních válek může citelně zasáhnout zahraniční obchod, domácí poptávka zůstane podporou růstu HDP. Za celý letošní rok očekáváme zvýšení maloobchodních tržeb zhruba o 5 procent

Maloobchodní tržby Komentáře Davida Marka Maloobchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right