Deloitte živě 

Maloobchod v srpnu: stagnace v nejistotě

Zatímco průmysl, stavebnictví nebo zahraniční obchod ukazují na citelný propad ekonomiky, maloobchodní tržby naznačují o něco lepší vývoj domácí poptávky. I zde si ale nejistota ohledně dalšího vývoje vybírá svou daň.

V srpnu maloobchodní tržby v meziročním srovnání stagnovaly, po očištění o kalendářní vlivy se zvýšily o 1,6 procenta. Ze struktury maloobchodních tržeb je patrné, kde se šetří a kde se naopak situace vrací k normálu.

Klesly i tržby z prodeje automobilů, útraty za dovolené a v restauracích, prodeje knih a oblečení. V případě cestovního ruchu a restaurací je také citelný výpadek zahraničních turistů. Naopak se mírně zvýšily tržby z prodeje počítačů a mobilních telefonů, výrobků pro domácnost a vybavení pro sport a rekreaci.

Zatímco nezaměstnanost stále spíš přešlapuje na místě a mzdy v průměru mírně rostou, nejistota a obavy z dalšího vývoje zanechávají v domácí poptávce viditelnou stopu. Výsledkem je výrazné zvýšení úspor domácností a stagnují maloobchodní tržby. S příchodem druhé vlny pandemie se nejspíše i tato část ekonomiky vrátí k negativním číslům.

Komentáře Davida Marka Maloobchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right