Deloitte živě 

Missing Maps Mapathon: Dobrovolníci mapovali krizové oblasti

Přestože žijeme v digitálním věku, stále ještě bychom na světě našli velké množství nezmapovaných oblastí. Existují sice družicové a letecké snímky, ty však samy o sobě neobsahují žádná konkrétní data. Alespoň trochu napravit tuto situaci se pokusili účastníci lednového mapovacího setkání, kteří dostali příležitost stát se na několik hodin amatérskými kartografy. Setkání, které pravidelně pořádá organizace Lékaři bez hranic, se tentokrát uskutečnilo ve spolupráci s Deloitte.

Dne 29. ledna proběhla akce Missing Maps Mapathon, kde dobrovolníci přiložili ruku k dílu a vyzkoušeli si, jak probíhá mapování oblastí ohrožených krizemi. „Před skoro třemi lety jsme se sešli na prvním Mapathonu nedaleko odsud, kde se nás sešlo dvacet. Od té doby jsme zorganizovali několik desítek Mapathonů v mnoha českých a slovenských městech a vyrostla tady jedna z největších mapovacích komunit na světě,“ zahájil setkání Jan Böhm, organizátor akce a člen Lékařů bez hranic.

Předmětem mapování byla tentokrát provincie Jižní Kivu ve státě Demokratická republika Kongo, kde vypukla historicky druhá největší epidemie Eboly. Dobrovolníci se rozdělili na několik skupin od začátečníků, kteří si zakreslování do map vyzkoušeli úplně poprvé, přes pokročilé uživatele, kteří se učili pracovat s náročnějším mapovacím softwarem, až po validátory, jejichž úkolem bylo kontrolovat zadávaná data. Sedmdesáti účastníkům se podařilo zmapovat 4 223 budov a 681 kilometrů cest.

Mapovat může každý dobrovolník přímo z domova

Samotné mapování je velice snadné, v zásadě je potřeba jen počítač. Dobrovolníci se zaregistrují do webové aplikace OpenStreetMap, zvolí si nezmapovanou oblast, dozví se, co je v daném místě potřeba zaznamenat, a pak už mohou začít rovnou překreslovat satelitní snímky do podoby plnohodnotných map. Takto zpracované mapy posléze využívají především humanitární organizace, jimž pomáhají v orientaci, plánování očkovacích kampaní či vyhodnocování zdravotnických dat.

Mapy, které lze veřejně editovat, však nevyužívají pouze humanitární organizace, své uplatnění nacházejí například i ve zpravodajství. „Asi největší projekt, na který používáme OpenStreetMap, jsou volební mapy,“ uvedl Jan Cibulka, redaktor Českého Rozhlasu, který byl hostem setkání. Poukázal především na širokou škálu možností, do jaké podoby lze mapy upravit a pro jaké účely následně využít.

Zaujal vás projekt Missing Maps? Chtěli byste si sami vyzkoušet mapování? Přihlaste se na Mapathon nebo mapujte přímo z domova. Více informací naleznete zde.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right