Technologie  Deloitte živě 

Můžete si opéct buřty nebo se naučit masáž srdce, popisuje práci s virtuální realitou Leoš Kubíček

„Během covidu nás zachránil zdravotnický balíček, na který jsme zaměřili veškerou pozornost. Díky tomu jsme z toho celého vzešli jako vítězové,“ popisuje krizi v podnikání spolumajitel Virtual Lab Leoš Kubíček. Společnosti zaměřené na virtuální realitu se ale podnikání během koronaviru podařilo udržet, a i díky tomu získala ocenění v kategorii Companies to Watch programu Deloitte Technology Fast 50 – konkrétně se může chlubit 13. místem v celém CE regionu nebo bronzovou medailí mezi českými účastníky. Svědčí o tom také růst firmy o 325 %. Leoš Kubíček se rozpovídal o tom, v čem je cvičení zdravotníků ve virtuální realitě výhodné a na co dalšího se Virtual Lab zaměřuje.

Vy se, jak už z názvu firmy plyne, zabýváte virtuální realitou. Kdy vznikla první myšlenka vybudovat byznys právě na tomto?

První myšlenka vznikla už v roce 2017/2018 ještě jako interní projekt společnosti Holistic Management, což je mateřská firma. Dělali jsme strategické poradenství a vzdělávání pro firmy a celé to vzniklo na základě požadavků našich klientů. Výrobní a technické firmy nás začaly poptávat, abychom zachraňovali technické manažery ze syndromu vyhoření. Zjistili jsme, že běžné postupy, jako je například koučování, na ně nefungují, protože nemají dispozice pro představivost. Napadlo nás, že to můžeme obejít a začít působit na jiné části mozku. Člověk se najednou ocitl ve virtuální realitě, v prostředí, ve kterém se necítí pod stresem.

A jak to přesně funguje? Zavolám vám, že chci vyzkoušet určitý balíček a je hotovo?

Virtuální realitu a práci s člověkem jsme začali právě v rámci syndromu vyhoření. Jakmile jsme zjistili, že to funguje, tak jsme narazili na to, že je velmi málo aplikací, které můžeme používat. Proto jsme si založili vlastní vývojářské centrum a aplikace si začali vyvíjet. Dnes je to posunuto do té úrovně, že buď tvoříme produkty ve zdravotnictví nebo například ve školství anebo děláme zakázkový vývoj pro potřeby klienta. Spíše prodáváme licence nebo celá řešení.

quote icon

„Na jednotkách intenzivní péče je zhruba 50 % postupů v krizových situacích, které nenatrénujete jinak než na reálném pacientovi. A nikdo z nás přeci nechce být jako pacient součástí tréninku. Dá se ale trénovat ve virtuální realitě, a tak jsme začali vytvářet to.“

author name Leoš Kubíček, spolumajitel Virtual Lab

Jak už jste zmínil, jedním z balíčků je právě zdravotnictví. Mají nemocnice a lékaři o vaši technologii zájem, i když už není covidová krize, ve které jste předpokládám mohli mít úspěch?

Během covidu celý tento nápad vlastně vznikl – tedy začít se zabývat tréninkovým prostředím pro jednotky intenzivní péče, vyplynulo to z požadavků primářů. Vytvořili jsme řešení a zároveň se ukázalo, že problém ve zdravotnictví je výrazně širší, co se tréninků týče. Na jednotkách intenzivní péče je zhruba 50 % postupů v krizových situacích, které nenatrénujete jinak než na reálném pacientovi. A nikdo z nás přeci nechce být jako pacient součástí tréninku. Dá se ale trénovat ve virtuální realitě, a tak jsme začali vytvářet to.

Je nějaká hranice té virtuální reality ve zdravotnictví? Dá se natrénovat úplně vše?

Snažíme se soustředit na celou škálu, kdy jediným omezením, které dnes máme, je fyzická odpověď na to, že sahám na přístroj. To tam není. Celé je to o tom, že nepotřebuji fyzického pacienta a fyzický přístroj. Funguji v digitálním dvojčeti JIP a nacvičuji buď úplné základy nebo krizové situace, které nemohu natrénovat v simulačním centru nebo s tím přístrojem. Jedinou výjimkou je nový projekt na záchranu lidského života – masáž lidského srdce. Propojujeme tam fyzický trenažér – plastového panáka. Vezmete si brýle a panáka propojíme s virtuálním prostředím, kde oživujete nabouraného motorkáře na silnici nebo oživujete dělníka ve výrobě.

Když jste speciálně tento balíček vyvíjeli, museli u toho být i skuteční lékaři?

Celé je to tvořeno s významnými lidmi z medicíny. Jsou to lékaři a ještě navíc i trenéři. Pak máme i aplikační partnery – tedy vybrané nemocnice nebo záchranné služby jak v ČR, tak v zahraničí. Chceme zkrátka propojit akademickou půdu, reálné lékaře a zdravotní sestry z praxe.

Výhoda oproti realitě je tedy ta, že zkrátka natrénuji situace, které v reálu nikdy nenatrénuji, dokud nemá pacient daný problém?

Ano, výhod je tu několik. Jednak si můžete ukotvovat základní postupy, pokud každý den nepracujete s plicním ventilátorem nebo dialýzou. Je tam automatický průvodce, který vás tím provede a udržujete se v pohotovosti. Pak tam jsou tréninky situací, které se můžete naučit pouze na pacientovi. Zdravotníci se s takovou situací nesetkají klidně půl roku. V neposlední řadě lze trénink provádět za vzdálené účasti certifikovaného lektora. Lektor se připojí do VR platformy a setká se tam s trénovanými na dálku.

Vy se ale nezaměřujete pouze na zdravotnictví, co dalšího nabízíte?

Další produkt je pro druhé stupně základních škol a střední školství. Dnes jsme zhruba na 60 školách, kde VR EDU PACK máme prodaný, kde v něm probíhá běžná výuka. Zařazujete to do výuky tam, kde učitel většinou začíná formulací: „Představte si.“ Jsou situace, kdy potřebujete řešit mikrosvět nebo makrosvět. Nebo věci, které jsou nebezpečné, v tu chvíli je to ta správná volba.

U balíčku nazvaném „Senior pack“ se zaměřujete právě na seniory – co jim dokáže virtuální realita nabídnout?

Je to pro seniory i pro ošetřující personál. Nástroj je pro aktivizační a reminiscenční terapie pro seniory a podle toho, jak jsou na tom mentálně a fyzicky, mohou být jen aktivním pozorovatelem nebo účastníkem. Jsou tam interaktivní aplikace, ve kterých můžete být na pláži, můžete zahradničit nebo opékat buřty v lese. Lidé si vzpomenou na své poslední zážitky a za pomoci terapeuta dokáží tu linku „oprášit“ do současnosti.

Nemají senioři k takové platformě ostych?

Je to vždy o přístupu terapeutů. Jakmile vyberou někoho, kdo se toho nebojí a je z toho nadšený, tak ten už potom dělá akvizici dalších seniorů a je tím, kdo to šíří dál.

Balíček pro seniory

  • Cesta na měsíc
  • Vesmírná stanice
  • Podmořský svět
  • Relax na farmě

Je nějaký sektor nebo balíček, se kterým koketujete, ale ještě jste neměli odvahu ho vytvořit?

Novým směrem, kterým jsme se začali zabývat v posledním roce, je spíše rozšířená realita pro mobilní telefony do turismu. V tom vidíme obrovský potenciál, udělali jsme několik aplikací na oživení památek nebo zajímavých míst. Není asi sektor, ve kterém bychom nebyli a chtěli do něj. Vnímáme to tak, že technologie se dá aplikovat téměř kamkoliv, hledáme ale smysluplné využití.

Napadá mě otázka, pomohlo vám nějak covidové období?

Covid byl pro nás zajímavý. Začínali jsme v něm akorát se zdravotnickým balíčkem, ale už jsme měli i jiné aktivity například ve školství. Paradoxně nám covid pomohl.

Když se ohlédnete za svým podnikáním, co pro vás bylo během něj nejtěžší?

To bylo také během covidu. V rámci mateřské firmy Holistic Management, která se zaměřovala na strategické poradenství, jsme zjistili, že to zkrátka nejde dělat online. Ze dne na den nám tak skončil byznys, a protože jsme byli ve špatně uchopitelném sektoru, tak se na nás nevztahovaly žádné podpory. Pro tuto část firmy to bylo náročné. Na druhou stranu nás zachránil právě zdravotnický balíček, na který jsme zaměřili veškerou pozornost. Díky tomu jsme z toho vzešli jako vítězové.

Jaký vy balíček máte z nabídky nejraději?

Strašně mě baví zdravotnictví kvůli přístrojovému vybavení. Ale pokud bych měl říct, kam si chodím odpočinout, tak je to aplikace pro Zdravotně sociální fakultu. Je to právě zmíněné opékání buřtů v lese. Máme krásné prostředí nočního lesa a můžete třeba přikládat dříví do ohně.

Přečtěte si na našem blogu i další příběhy českých firem, které byly v letošním ročníku programu Deloitte Technology Fast 50 úspěšné.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right