Deloitte živě 

Mzdy v 1. čtvrtletí 2022: Citelný reálný pokles

Mzdy rostou, ale na inflaci nestačí. Jedním z hlavních rysů vývoje české ekonomiky v letošním roce bude poměrně výrazný reálný pokles mezd. V 1. čtvrtletí se průměrná mzda meziročně zvýšila o 7,2 procenta na 37 929 korun. Po zahrnutí inflace ovšem reálně klesla o 3,7 procenta. Jde o nejvýraznější reálný pokles od začátku oficiální časové řady v roce 2000.

Po dvou hubených letech si mohli spravit chuť zaměstnanci bank a pojišťoven, kterým se v úvodu roku mzdy v průměru zvýšily o 15,9 procenta. Výsledek patrně ovlivnilo vyplácení odměn a bonusů za loňský rok. Boom na realitním trhu prospívá platům realitních makléřů. U činností v oblasti nemovitostí se průměrná mzda zvýšila o 13,9 procenta. Naopak zaměstnanci veřejné správy při porovnání růstu svých mezd o 1,9 procenta a dvouciferné inflace nejspíš nebudou příliš nadšení.

Zatímco zrychlování inflace nezpomaluje ani ve 2. čtvrtletí, firmy se zvyšováním mezd nejspíše pospíchat nebudou. Rostoucí ceny většiny vstupů snižují ziskové marže a snižují prostor ke zvyšování mezd. Pokles reálných mezd bude jedním z klíčových faktorů, který přispěje k poklesu spotřeby domácností v nejbližších čtvrtletích, což může vést k recesi celé ekonomiky. Již v prvních měsících letošního roku bylo patrné, že domácnosti omezují nákupy zboží dlouhodobé spotřeby.

Nicméně napjatý trh práce bude působit opačným směrem a s mírným zpožděním může začít zrychlovat také mzdová inflace. Z pohledu měnové politiky jde o poměrně závažnou situaci, kdy by se mohla začít roztáčet mzdově-inflační spirála a rozvolnit inflační očekávání.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right