Deloitte živě 

Mzdy v 1. čtvrtletí 2024: Po dvou letech reálné zlepšení

Inflace více než dva roky srážela reálnou hodnotu mezd v české ekonomice. V 1. čtvrtletí letošního roku konečně růst mezd předčil zvýšení cen. Průměrná hrubá mzda se meziročně zvýšila o 7,0 % na 43 941 korun, reálně hodnota průměrné mzdy stoupla o 4,8 %.

Zajímavý pohled nabízí detailní statistiky za jednotlivá odvětví. Na konci loňského roku byla značně zjitřená nálada ve veřejném sektoru, zejména ve zdravotnictví a školství. Tlak na zlepšení mzdových podmínek ve zdravotnictví vyústil do růstu průměrné mzdy na začátku letošního roku o 11,1 %, zatímco ve školství se o růstu mezd stále spíše jen mluví. Průměrná mzda ve vzdělávání se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšila jen o 1,9 % a toto odvětví bylo jediným, kde růst mezd nedosáhl na inflaci.

Obnovení reálného růstu mezd je zásadním faktorem pro oživení domácí poptávky, které je letos hlavním pilířem růstu HDP při nevýrazném výkonu německého hospodářství. Brzdou však je fiskální konsolidace a příliš pomalé snižování úrokových sazeb. Mzdy tedy hrají stěžejní roli v letošním vývoji české ekonomiky.

Ve srovnání s loňským rokem je nominální i reálné porovnání příznivé, pohled na delší časovou řadu ovšem ukazuje, že aktuální úroveň mezd je při zohlednění cen srovnatelná se začátkem roku 2018, což už není tak skvělá zpráva.

Za celý letošní rok počítáme se zvýšením průměrné mzdy o 6 až 7 %.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka Inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right