Poradenství 

Mzdy ve 4. čtvrtletí 2019: Nejrychleji rostly platy ve školách a nemocnicích

Ačkoli se nad vývojem ekonomiky stahují mračna, mzdy těží z předchozího růstu ekonomiky a nedostatku pracovních sil. Průměrná hrubá měsíční mzda se ve 4. čtvrtletí 2019 meziročně zvýšila o 6,7 procenta na 36 144 korun. Po zohlednění inflace se reálně zvýšila o 3,6 procenta. Za celý loňský rok dosáhla průměrná mzda 34 125 korun a meziročně stoupla o 7,1 procenta.

Nejrychleji v závěru roku rostly mzdy ve školství. Průměrná mzda v této oblasti v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně stoupla o 16,2 procenta. Nadprůměrně rychle rostl mzdy také ve zdravotnictví (+8,6 procenta). Ve firemní sféře rostly rychle mzdy v zemědělství (+8,0 procent) a ve finančním sektoru (+7,4 procenta).

Loňský růst mezd reflektuje dva zásadní faktory. Prvním je situace na trhu práce na přelomu předloňského a loňského roku, kdy převažovala poptávka po práci ze strany firem nad nabídkou dostupných pracovních sil. Druhým faktorem byla vládní politika. Rozhodnutí o zvýšení platů ve školství a zdravotnictví ovlivnilo celkové statistiky, neboť v těchto odvětvích pracuje nemalá část celkové pracovní síly.

Letošní rok je ve stínu četných rizik ekonomického vývoje. Na růst ekonomik doléhá dozvuk přestřelek v obchodní válce a velkou neznámou bude dopad šíření koronaviru. Tato rizika se promítnou také do opatrnějšího vývoje mezd. Nicméně v řadě odvětví je stále problém hledat nové pracovní síly. Výsledkem tak mohou být větší rozdíly ve vývoji mezd napříč odvětvími, než tomu bylo v posledních 2-3 letech.

V roce 2020 počítáme se zvýšením průměrné mzdy o 6 procent, což by mělo znamenat zhruba 3procentní reálné zvýšení.

Česká ekonomika Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right