Deloitte živě 

Mzdy ve 4. čtvrtletí: Dvouletý reálný pokles

Poslední dva roky se nezapíšou do historie českého hospodářství nejšťastněji. Loni i předloni se výrazně snížila životní úroveň, když mzdy nestačily stíhat dramaticky rostoucí ceny zboží a služeb. Poslední tečkou této negativní série by měl být vývoj mezd v závěru loňského roku. Průměrná mzda se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,3 % na 46 013 Kč, reálně se ovšem snížila o 1,2 %.

V závěru roku se nejvýrazněji průměrná mzda zvýšila v těžbě a dobývaní nerostných surovin (+10,3 %) a pohostinství a ubytování (+10,1 %). Naopak v zemědělství a veřejné správě se průměrná mzda zvýšila jen o 3,9 %. Nejvyšší mzdy i nadále dostávají zaměstnanci v IT sektoru (79 156 Kč) a bankovnictví a pojišťovnictví (70 319 Kč).

Průměrná mzda za celý loňský rok dosáhla 43 341 Kč. To je sice meziročně o 7,5 % více, reálná hodnota mezd ovšem klesla o 2,9 procenta. Celkem mzdy za poslední dva roky ztratily více než 11 % kupní síly. Hodnota mezd v relaci k cenám zboží v obchodech byla na konci loňského roku nižší než v roce 2018. To se podepsalo na spotřebě domácností a celkové výkonnosti české ekonomiky. Naštěstí již inflační vlna opadla a letošní rok by měl být z pohledu vývoje reálných mezd a životní úrovně o poznání příznivější.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right