Deloitte živě 

Nezaměstnanost v květnu: firmy i přes zpomalení ekonomiky vytvářejí nová pracovní místa

Tenze na trhu práce se v květnu opět zvýšily. Počet registrovaných nezaměstnaných na trhu práce se květnu meziměsíčně snížil o 4,4 % na 200 675 (z čehož bylo 179 740 dosažitelných uchazečů). Ve výsledku se tak míra nezaměstnanosti měřená podílem registrovaných nezaměstnaných na obyvatelstvu snížila o 0,1 procentního bodu na 2,6 %.

Potěšitelné je, že firmy navzdory pozorovatelnému zpomalení ekonomiky i nadále vytvářejí nová pracovní místa. V květnu meziměsíčně přibylo 2,0 % volných pracovních míst. Úřady práce nyní evidují 346 552 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo tak připadá 0,58 nezaměstnaného, což je nový rekord.

Za květnovým snížením nezaměstnanosti stály jednak sezónní faktory, kdy odvětví jako zemědělství či stavebnictví nabíraly pracovníky na sezónní práce, tak díky rostoucí ekonomice poklesla i sezónně očištěná míra nezaměstnanosti. Do budoucna by se podle našeho odhadu mnoho změnit nemělo. Trh práce zůstává poznamenaný odchodem silných ročníků do důchodu. Na druhou stranu pokračující ekonomický růst (byť zpomalující) vytváří poptávku po pracovních silách. Převis poptávky nad nabídkou by tak měl pokračovat i nadále.

Za celý rok 2019 čekáme průměrnou míru nezaměstnanosti 2,7 %.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right