Deloitte živě 

Nezaměstnanost v květnu klesala, počet volných pracovních míst převýšil počet uchazečů o zaměstnání

Míra nezaměstnanosti měřená podílem nezaměstnaných na populaci mezi 15 – 64 lety v květnu dále poklesla o 0,2 procentního bodu na 3,0 procenta. Meziročně došlo ke snížení míry nezaměstnanosti o 1,1 procentního bodu. Situace na trhu práce se tak dále zlepšuje, počet volných pracovních míst již zřetelně převyšuje počet uchazečů o zaměstnání.

Přes úřady práce poptávaly v květnu firmy 283 tis. volných pracovních míst, zatímco na úřadech práce bylo registrováno jen 230 tis. uchazečů o zaměstnání (dosažitelných uchazečů bylo jen 207 tis.). Poměr uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst činí 0,81 a druhým měsícem se pohybuje pod 1.

Za květnovým snížením nezaměstnanosti stály jak sezónní faktory (najímání sezónních pracovníků ve stavebnictví či zemědělství), tak celkové zlepšení situace na trhu práce kvůli dobré ekonomické situaci.

Poptávka firem po zaměstnancích zřetelně převyšuje nabídku. To vytváří „výbušný koktejl“ a vede to k prudkému růstu mezd, který by se časem mohl přelít do cenových tlaků nebo problémů některých firem. Za celý rok 2018 očekáváme průměrnou míru nezaměstnanosti 3,1 procenta.

Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right