Deloitte živě 

Nová budova Deloitte: klasické korporátní prostředí vzalo za své, přestěhovali jsme se do zcela jiné administračky

Úkol zněl jasně: ne další klasická kancelář, ale unikátní stavba s moderním interiérem, která pro svůj provoz využije moderní technologie a svým interiérem zaměstnance naladí na příjemné a rodinné prostředí. Takový je Churchill I, nová centrála Deloitte, která například využívá rekuperace energií a zeleň kolem budovy zavlažuje vodou zachycenou v retenčních nádržích. Kancelářská budova na pražských Vinohradech je koncipovaná jako větvený strom, z jehož kmene „roste“ dalších 7 pater. Nové prostory nedávno hostily další setkání našeho dámského Deloitte SheXO klubu.

„Proč je pro nás tato budova vlastně tak důležitá?“ zahájila celé setkání otázkou Senta Čermáková, ředitelka pro inovace v Deloitte a tvář dámského klubu, a vzápětí na ni odpověděla: „Měli jsme takový sen převést naše lidi do domu, kde se jim bude líbit, kde budou šťastní, kde budou produktivní a kde budou tvořit krásné věci. A současně jsme mysleli i na naše kamarády, rodiny, klienty, na děti, na studenty – na všechny lidi, kterým značka Deloitte něco říká.“ S realizací tohoto snu ale Deloitte potřeboval pochopitelně pomoct. Zástupci těch nejvýznamnějších partnerů přijali naše pozvání a zavzpomínali na to, jak celý projekt vznikal. Ale zajímavých hostů bylo více.

Dvanáct měsíců hledání…

Když se Deloitte rozhodl, že je na čase hledat nové kanceláře, oslovil logicky svého dlouholetého partnera, poradenskou společnost JLL, která pro Deloitte vybírala již předchozí budovu, Nile House v pražském Karlíně, v níž nakonec naše firma setrvala více než dvanáct let. Petr Kareš, vedoucí oddělení zastupování nájemců v JLL, prozradil, jak celý proces hledání probíhal. „Výběr trval asi rok. Na začátku jsme porovnávali snad 30 projektů, poté se počet zúžil na 6. Analyzovali jsme technické parametry, nájemní podmínky, finance apod. Nakonec jsme zůstali u tří projektů. A z nich si Deloitte přes časové riziko zvolil podle mého názoru velice dobrou variantu a rozhodl se pro stěhování do Churchillu.“

Proč právě Churchill?

1. Vize pracovního prostředí, tedy možnost koncipovat celou budovu tzv. stromovým způsobem, kdy společné prostory pro setkávání tvoří jakýsi kmen a z nich vybíhají menší prostory („větve“), kde se nacházejí klasické kanceláře pro běžnou práci.

2. Blízkost VŠE a s tím související dostupnost pracovní síly. Potenciální spolupráce těchto dvou institucí, kdy studenti mohou nabírat praxi a zkušenosti ve vysoce profesionální společnosti a Deloitte má zase možnost přilákat šikovné studenty do vlastních řad.

3. Viditelnost. Když se podíváte z okna do dáli, vidíte většinu centra Prahy. A tato viditelnost je oboustranná. Takže když sem umístíte budovu a na tu budovu logo… Jste zkrátka vidět.

Šibeniční termín

Pavel Streblov, business director z Penta Real Estate, vzpomínal, jak v prvních chvílích jako firma zvažovali, zda do tohoto projektu s Deloitte jít. Proč? „Jeden z požadavků Deloitte byl harmonogram. Váhali jsme, jestli ten termín dokážeme splnit, protože to znamenalo budovu postavit ne za standardních 18 měsíců, ale za 16 měsíců. A ještě navíc ji upravit tak, aby Deloitte vyhovovala. Což se nakonec podařilo.“

Velkým tématem posledních let je koncept udržitelnosti budov, který se Penta snaží prosazovat u všech svých projektů. Pavel Streblov upozornil na to, že technologií je nesmírné množství a je nutné vybrat takovou, která dává smysl jak ekonomicky, tak z pohledu životního prostředí. V Churchillu najdeme například recyklaci vody, kdy je veškerá zeleň kolem budovy zavlažována vodou, která se zachytává v retenčních nádržích. Částečně se tato voda používá třeba na splachování. Dále je zde rekuperace energií nebo ekonomické větrání.

Co je Deloitte SheXO Club?

Již od roku 2014 pořádáme pravidelná neformální setkání úspěšných dam z podnikatelského prostředí, ale také ambiciózních žen, které svoji kariéru teprve rozjíždějí. V rámci SheXO klubu je zveme do zajímavých a neotřelých míst nebo je seznamujeme s lidmi, kteří jsou něčím výjimeční. Vždy se snažíme, aby bylo setkání přínosné a zprostředkovalo všem účastnicím nové poznatky. Zároveň je pro nás důležité, aby se cítily příjemně a akci si užily. Patronkami a hlavními tvářemi projektu jsou Diana Rádl Rogerová, řídící partnerka Deloitte, a Senta Čermáková, ředitelka pro inovace v Deloitte.

„Buďme tady jako doma“

Dalším hostem, který měl přítomným dámám o Churchillu co říci, byl architekt Michal Kunc, jehož Ateliér Kunc Architects stojí za mimořádně zdařilým interiérem budovy. „Základem bylo, že jsme nechtěli udělat kanceláře, nechtěli jsme udělat další korporátní interiér,“ vysvětlil v úvodu svého vstupu Michal Kunc a pokračoval: „Chtěli jsme vytvořit mnohovrstevnatý příběh, který bude lidi bavit a který nebude vypadat jako kancelář. Naštěstí jsme do toho díky Pentě vstoupili dostatečně na začátku, abychom mohli zasáhnout přímo do tvorby domu, takže celý ten interiér jsme si mohli navrhovat, což se nám nikdy předtím nestalo.“ Architekti svůj koncept od začátku postavili na heslu „buďme tady jako doma“. Jejich filozofií bylo vytvořit pozitivní emoce a příjemnou atmosféru, což se zcela jistě povedlo. Potvrdily to i nadšené reakce dam při následné prohlídce jednotlivých pater.

Příběh schodiště

Z prvního do druhé podlaží vede atypické točité schodiště, které každého návštěvníka budovy na první pohled upoutá. Kde se architekti k tomuto prvku inspirovali? „Když jsme hledali tu správnou atmosféru, kterou pro Deloitte chceme, nejblíže tomu byla atmosféra nějakého boutique hotelu, design hotelu, protože tam přesně dokážou špičkoví architekti zacílit v materiálech, barvách tak, abyste se tam cítili dobře. Tuto emoci jsme přinesli sem. A vnímali jsme, že dobré hotely mají vždycky také nějaký kousek umění. A probíhaly různé debaty, jaké umění sem dát, a všechno nám připadalo příliš násilné. A tak jsme si řekli: pojďme udělat umění, aby to byl kus artu, ale který bude i fungovat. A tak jsme vytvořili toto schodiště,“ prozradil Michal Kunc.

Deloitte jako neoficiální součást kampusu VŠE

„Říká se, že je lepší mít dobrého souseda než dobrého bratra.“ Těmito slovy uvedla Senta Čermáková na provizorní podium rektorku VŠE Hanu Machkovou. VŠE skutečně sídlí hned přes silnici a i díky tomu teď může být spolupráce mezi vysokou školou a Deloitte opravdu intenzivní. Studenti z VŠE dochází do Deloitte na stáže a pracovní příležitosti, které Deloitte nabízí, budou mít vždy z první ruky. A co víc, Diana Rádl Rogerová je nově členkou Rady pro vnitřní hodnocení kvality Vysoké školy ekonomické, takže podle vyjádření paní rektorky bude moci svým způsobem ovlivňovat kvalitu výuky nebo obsah studijních programů. A nezůstane jen u oborové spolupráce. „Obrátila se na nás Nadace Terezy Maxové a poprosila nás, jestli bychom pro děti z dětských domovů, které budou chodit v létě na brigádu, nemohli poskytnout ubytování na našich kolejích. A my jsme se domluvili, že Deloitte nám s tímto počinem finančně pomůže,“ popsala Hana Machková první společný podobně zaměřený projekt.

Podívejte se na minulá setkání Deloitte SheXO klubu: www.deloitte.cz/shexoclub.

Deloitte Churchill WorkPlace Advisory SheXO Club

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right