Deloitte živě 

PMI v listopadu: zlepšení podmínek v nedohlednu

Podnikatelské podmínky se v listopadu nacházejí významně pod neutrální hranicí 50 bodů, značící pokles ekonomické aktivity firem. V meziměsíčním srovnání prakticky stagnovaly, sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu klesl v porovnání s říjnem z 41,7 bodu na 41,6 bodu. Jedná se o nejnižší hodnotu od začátku pandemie v roce 2020. Výhledově nelze očekávat zásadní zlepšení. Jaké jsou důvody poklesu?

Firmy reportují pokles objemu výroby šestý měsíc v řadě. Pokles je přičítán jednak snížené poptávce domácností, na které tvrdě dopadá energetická krize a které jsou nuceny šetřit, jednak poklesu nových zakázek doma i v zahraničí. Pokles poptávky v Evropě představuje pro malou, exportně založenou ekonomiku výrazný problém. Vlivem snížené poptávky také firmy začínají postupně snižovat zaměstnanecké stavy k redukci svých nákladů. Míra nezaměstnanosti je v ČR stále velice nízká, avšak pokud by tento trend pokračoval, nezaměstnanost by mohla začít postupně růst. Jediný pozitivní faktor v tomto měsíci byl pokles cen vstupů firem díky uvolňujícím se dodavatelským řetězcům. Problém může nastat skrz opětovné uzavírání části ekonomiky v Číně kvůli probíhající pandemii.

Energetická krize, vysoká inflace a snižující se poptávka je kombinace, která dostává firmy pod značný tlak. Zejména energeticky náročné firmy se stávají nerentabilní a je otázka, jestli dokážou tuto krizi ustát. Vláda se snaží firmám pomoci, nedávno představila možné zastropování cen energií i pro velké podniky, na konečné znění si ovšem musíme počkat. Z důvodů výše proto v následujících měsících očekáváme pokles průmyslové výroby.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right