Deloitte živě 

Práci nám neseberou roboti, ale psi. Vizionáři se přepočítali!

Řešíte, jak zapojit do chodu vaší firmy automatizaci, robotické procesy či umělou inteligenci? Zabýváte se Průmyslem 4.0? A se psy počítáte? Podle nejnovější studie Deloitte "Roboti jsou připraveni. A jak jsou na tom psi?" to totiž nebudou stroje, kdo nám seberou práci, ale právě čtyřnozí chlupáči!

Hodně se teď mluví o tom, že kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti firmy nemohou sehnat zaměstnance. A když už je mají, zase hrozí, že to budou roboti, kdo jim práci postupně seberou. V poslední studii „Roboti jsou připraveni. A jak jsou na tom psi?“ jsme se proto zaměřili na schopnosti a dovednosti psů a robotů v rámci pracovního procesu. V náročných podmínkách jsme testovali hned několik faktorů, například oblíbenost mezi kolegy, náklady spojené se znečištěním kanceláře, využívání benefitů či výdrž bez napojení na externí zdroje.

K jakým závěrům jsme došli? Zatímco robotům se nedalo nic vytknout v oblasti čistoty, kde naopak psi zcela propadli, v ostatních sledovaných kategoriích to byli čtyřnozí miláčci, kteří jasně zvítězili.

Závěry ze studie jsme začali brát vážně a do pracovního procesu už první chlupáče zapojili. Poprvé ve více než 170leté historii naší firmy tak zvíře nahradilo člověka, na recepci jsme najali psa! Ten dodržuje dress code, vřele vítá návštěvy, je přátelský vůči kolegům, současně ale ostražitý a vždy připravený: skvěle si dokáže ohlídat své teritorium.

Jediné, na co si nový kolega zatím nezvyknul, je politika tykání, sám se stále drží spíše štěkání. Neobvyklé jsou také některé jeho relaxační metody, kdy se honí za míčky nebo vlastním ocáskem. Sžít se také musíme s jeho unikátním pracovním tempem, protože během dopoledne potřebuje několik půlhodinových pauz, kdy pobíhá venku a značkuje si prostor před naší pražskou kanceláří. Zákoník práce ale na podobné úlevy nepamatuje, přesto se mu snažíme všemožně vycházet vstříc.

Ruku v ruce s novou pracovní silou širší škála benefitů

Spolu se zařazením nové kategorie zaměstnanců bylo nutné uzpůsobit nejen pracovní místo, ale také systém benefitů. Vedle vždy čerstvé misky s vodou v bezprostřední čichové i vizuální blízkosti psa je to ještě neomezená konzumace piškotů a dalších pamlsků. Dokonce jsme zřídili i speciální místnost, kde se kolegové mohou se čtyřnohými miláčky mazlit, aniž by přitom museli řešit jakékoliv postihy na HR. Příští měsíc se systém benefitů dále rozšíří o zastřihávání drápků a drbání na bříšku.

Nové psí pozice otevíráme pravidelně, nebráníme se jakékoliv formě spolupráce či pracovnímu úvazku, zatím se nám ale osvědčily smlouvy na dobu určitou a maximálně 2hodinový denní úvazek, protože déle psi pozornost neudrží. Do budoucna budeme posilovat naše HR oddělení, abychom ustáli nápor nové cílové skupiny. Psi totiž každodenně splašeně pobíhají před našimi kancelářemi a hlasitým štěkáním se domáhají schůzky na HR, čímž ruší naše lidské kolegy.

Zaujalo vás tohle téma? Chcete si stáhnout celou studii? Je nám líto, zkuste to zase za rok – 1. dubna 🙂

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right