Deloitte živě 

Průměrná mzda v Česku se zvýšila na 31 851 korun, nejrychlejší růst byl ve veřejné správě a školství

Nezaměstnanost stále klesá, poptávka po pracovních silách ze strany firem nepolevuje a mzdy rychle stoupají. Ve 2. čtvrtletí se průměrná hrubá měsíční mzda meziročně zvýšila o 8,6 procenta na 31 851 korun, reálně stoupla o 6,2 procenta. Kde se přidává nejvíc?

Vzhledem k rychlému růstu výroby a nedostatku pracovních sil ve zpracovatelském průmyslu nebo růstu tržeb v obchodu by se dalo čekat, že to bude právě v těchto odvětvích. Ale není tomu tak.

Nejrychleji rostou mzdy ve veřejné správě, školství a zdravotnictví, kde o mzdách nerozhoduje poptávka či produktivita, ale politici a termíny voleb. Patrně i to přispělo k rozhodnutí, že ve veřejném sektoru porostou mzdy rychle i příští rok. Vláda tím vytváří tlak na růst mezd i ve firemní sféře a dále tím přilévá oleje do ohně mzdové inflace.

Mzdy přitom již nyní rostou výrazně rychleji než produktivita. Jednotkové mzdové náklady se meziročně zvýšily o více než 4 procenta. Konkurenceschopnost českých firem, měřeno tímto ukazatelem, klesá již třetím rokem.

Na jedné straně je pozitivní fakt, že rostoucí mzdy přispívají k růstu životní úrovně. Na straně druhé je ovšem zřejmé, že současným tempem nemůže růst mezd pokračovat, pokud je dlouhodobě udržitelné tempo růstu ekonomiky mezi 2-3 procenty a inflační cíl nastaven na 2 procenta.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right