Deloitte živě 

Průmysl v dubnu: žádný posun vpřed

Průmyslová výroba se v dubnu meziměsíčně snížila, navíc stále přibývá počet odvětví vykazujících pokles. Částečně tento propad brzdil stejně jako v předchozích měsících vývoj v automobilovém průmyslu. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně zvýšila o 1,2 %, v meziměsíčním srovnání klesla po kalendářním i sezónním očištění o 1,9 %. Hodnota nových zakázek sice vzrostla především díky tuzemským zakázkám o 2,7 %, avšak nové zahraniční zakázky klesly o 1,6 %, což představuje pro exportně založenou ekonomiku problém pro následující měsíce.

Automobilový průmysl vykazuje v meziročním srovnání významný nárůst o 29,9 %, nicméně tento nárůst je dán hlavně nízkou srovnávací základnou z minulého roku, kdy byly částečně zadrhnuté dodavatelské řetězce. V meziměsíčním srovnání vykázalo toto odvětví poprvé od začátku roku pokles o 5,2 %. Mezi další růstová odvětví je možné zařadit výrobu základních farmaceutických výrobků, která vzrostla o 11,8 %, a výrobu elektrických zařízení, jež si připsala růst o 8,7 %. Ve většině zbylých odvětví se výroba snížila. Významný pokles zaznamenala výroba základních kovů (-20,4 %), výroba chemických látek (-15,2 %) či výroba plastů (-6,1 %).

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v průmyslu rostla o 9,6 %, což byl rychlejší růst než produktivita práce a může dále podporovat inflační tlaky v ekonomice.

Se stagnací průmyslové výroby se potýká většina států v Evropě a nejinak tomu je také v Česku. Kvůli klesajícímu počtu nových zakázek firem se situace pravděpodobně nezlepší ani v následujících měsících. Relativně silná koruna vedená politikou ČNB navíc snižuje konkurenceschopnost českých firem na globálních trzích, což momentálnímu stavu nijak nepřispívá. V naší předpovědi očekáváme růst průmyslové výroby v tomto roce o zhruba 1 %.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right