Deloitte živě 

Průmysl v únoru 2023: Pokles zakázek a rychlý růst mezd

Průmyslová výroba se v únoru meziměsíčně zvýšila o 0,4 %, meziročně stoupla o 2,0 %. Z klíčových odvětví se daří pouze automobilovému průmyslu, kde se výroba meziročně zvýšila o 25,2 %. Nicméně je potřeba si připomenout, že se srovnáváme s měsíci, kdy byla produkce výrazně omezena nedostatkem čipů a dalších dílů. Bez pozitivního vlivu automobilek by celkové statistiky průmyslu nejspíše vykázaly meziroční pokles.

Příznivou indikaci nepřináší ani výhled do dalších měsíců. Objem nových zakázek se meziročně zvýšil o 1,1 %. Jde ovšem o údaj v běžných cenách. Po zohlednění inflace se reálně nové zakázky snížily. A to především kvůli poklesu objednávek ze zahraničí. Ostatně index nákupních manažerů, který se již 10 měsíců drží pod hranicí 50 bodů, podává stejnou evidenci.

Průmyslu nesvědčí slábnoucí poptávka doma i v zahraničí a nesvědčí mu ani relativně silný kurz koruny, který snižuje konkurenceschopnost české produkce. Právě to je cena za boj proti inflaci silným kurzem.

Zaměstnanost v průmyslu se v únoru meziročně snížila o 1,0 %. Tempo růstu mezd přesto zůstává vysoké. Průměrná mzda meziročně stoupla o 10,8 %. Jednotkové mzdové náklady se zvýšily o 7,5 %. Takové tempo růstu mezd může být příliš rychlé k brzkému snížení inflace do blízkosti inflačního cíle.

Za celý letošní rok prozatím počítáme se zvýšením průmyslové výroby o 1 až 2 %.

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right